MAE a cumpărat contra sumei de 1.069.518 de euro un imobil în Tunis, pe care l-a transformat în sediu pentru consulat, din această sumă 320.428 de euro fiind fonduri europene, iar 749.090 de euro, contribuţie naţională.
"Imobilul a fost achiziţionat pentru suma de 1.069.518 euro, procentul de eligibilitate din Facilitatea Schengen fiind de 29,96%, corespunzător ponderii operaţiunilor de acordare de viză în totalul operaţiunilor consulare. Aşadar, suma e defalcată asfel: 320.428 euro din fondurile Facilităţii Schengen, iar 749.090 din contribuţia naţională aferentă Facilităţii Schengen", a precizat MAE, la cererea MEDIAFAX.
MAE precizează că, pe lângă cumpărarea imobilului, au fost achiziţionate din fondurile Facilităţii Schengen echipamente specifice, respectiv detectoare de documente false, detectoare de metale, de explozibili si substanţe toxice. Au fost, de asemenea, achiziţionate din fonduri Schengen: sisteme de alarmare, supraveghere, ticketing, IT & C, necesare pentru funcţionarea oficiului consular, conform standardelor Schengen.
"Achiziţionarea imobilului de la Tunis face parte din planul MAE de implementare a standardelor Schengen la oficiile consulare, în perspectiva aderării României la spaţiul Schengen", precizează MAE, adăugând că planul este finanţat din fonduri externe nerambursabile, respectiv Facilitatea Schengen, în cadrul proiectului "RO FSCH 12 - Modernizarea şi aducerea la Standarde Schengen a consulatelor României".
MAE susţine că au fost două motive majore care au stat la baza deciziei de achiziţionare a unui imobil la Tunis.
În primul rând, potrivit ministerului, sediul actual al oficiului consular, care se află în incinta ambasadei, nu permite amenajarea la standarde a spaţiilor de lucru cu publicul. În al doilea rând, potrivit MAE, s-a luat în calcul că "zona Maghreb-ului este o zona cu potenţial de risc migrator ridicat, cu perspective de intensificare în contextul aderării României la spaţiul Schengen"
"Pentru a contracara pericolul migraţiei ilegale către România şi implicit către spaţiul Schengen, măsura creării unui oficiu consular amenajat şi dotat conform standardelor Schengen se impunea în mod evident", motivează MAE.