Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 22 oct 2010 - Anul XV, nr. 249 (4540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funcţionari parlamentari au cerut în BP reunite o nouă poziţie în grila de salarizare a bugetarilor

Vineri, 22 Octombrie 2010 (16:25:28)

Reprezentanţii sindicatelor funcţionarilor publici din Parlament au cerut conducerilor celor două Camere să intervină pentru schimbarea poziţiei angajaţilor Legislativului în viitoarea grilă de salarizare a bugetarilor.

Lideri ai sindicatelor acestor funcţionari s-au întâlnit, luni, cu membri ai Birourilor Permanente reunite, prilej cu care s-au declarat nemulţumiţi de poziţia în grila de salarizare preconizată de Guvern pentru acestă categorie profesională, potrivit transcrierii discuţiilor, publicate vineri pe site-ul Senatului.

Vicepreşedintele Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor, responsabil cu probleme salariale şi de carieră, Alina Grigorescu, a susţinut în faţa senatorilor şi deputaţilor din Birourile Permanente reunite că în legea-cadru privind salarizarea coeficienţii stabiliţi pentru funcţia publică parlamentară sunt "sub demnitatea profesională".

Ea a menţionat că Parlamentul se află în grila făcută de Guvern la nivelul 1, 2, 3 şi 4. "Considerăm că instituţia Parlamentului României nu poate fi la acest nivel de salarizare, pe o scală de valori sociale cuprinsă între 1 şi 15", a arătat Grigorescu.

Despre coeficientul propus de sindicalişti, Dan Alexandreanu, preşedintele Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor, a declarat, la rândul său, că "nu măreşte salariile, le păstrează pe cele din iunie 2010, diminuate".

Grigorescu a revenit şi s-a declarat nemulţumită de faptul că prin această lege-cadru vor fi eliminate din Legea 7/2006 incompatibilităţile şi interdicţiile pentru funcţionarul public parlamentar.

"Vrem să ştiţi un lucru: ceea ce se va întâmpla este deprofesionalizarea funcţiei publice parlamentare, pe care noi o vrem de elită. Vrem un aparat de funcţionari de elită care să ajute la îndeplinirea prerogativelor constituţionale ale Parlamentului. Nu vrem să fim risipiţi în altfel de activităţi. Vrem să fim un corp de profesionişti şi nişte funcţionari de elită pentru că numai intrinsic Parlamentul îşi poate îndeplini prerogativele", a spus Alina Grigorescu.

Vicepreşedintele Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor a subliniat, pe de altă parte, că funcţia publică parlamentară nu beneficiază de niciun fel de spor, stimulente sau alte sume compensatorii, aşa cum se întâmplă în ministere cum ar fi Ministerul Finanţelor Publice sau Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.

Pe de altă parte, Grigorescu le-a spus membrilor Biroului Permanent reunite că sindicatele au transmis prim-ministrului grila de salarizare convenită în anul 2009 cu conducerea Parlamentului, dar Emil Boc nu a fost de acord cu aceste propuneri.

Funcţionarul a mai declarat că, în sistemul ierarhiei instituţionale, Parlamentul este trecut pe primul loc la autorităţi ale statului, înaintea preşedintelui – nu a Administraţiei Prezidenţiale – a Guvernului şi a celorlalte autorităţi publice.

Pe de altă parte, Alina Grigorescu a explicat că intervenţia sindicatelor pe lângă conducerea celor două Camere se datorează atât presiunilor oamenilor cât şi faptului că astfel se încearcă prevenirea escaladării şi declanşării unor conflicte "care pot deveni necontrolabile, cu consecinţele apariţiei în presa centrală".

Preşedintele Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Senat, Florin Davidescu, a subliniat, în timpul discuţiilor, că funcţionarii parlamentari nu au nevoie de nici un fel de sporuri, apreciind că sporurile pot avea două caracteristici: să fie ridicole sau perisabile.

"Cât de ridicole sunt unele dintre ele nu mai are rost să discutăm, iar perisabile s-au dovedit aproape toate. Deci nu este vorba de a cere stimulente sau alte venituri pe sub masă, ci de a cere un salariu decent şi pe potriva importanţei instituţiei în care lucrăm cu toţii şi a importanţei muncii noastre", a subliniat funcţionarul.

El a spus că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea salarizării unice a personalului bugetar este "eminentă", adăugând că sindicatele funcţionarilor parlamentari nu au reuşit ca pe căi administrative să schimbe poziţia Guvernului în ceea ce priveşte grila de salarizare pentru acestă categorie profesională.

La sfârşitul discuţiilor, Mircea Geoană le-a dat asigurări reprezentanţilor funcţionarilor parlamentari că membrii Birourilor Permanente reunite vor face tot ce depinde de ei pentru a aşeza instituţia Parlamentului acolo unde este locul natural în ierarhia şi în economia puterilor statului român.

"Evident, va trebui să facem şi un demers energic la Guvern", a arătat senatorul PSD.

El le-a recomandat liderilor de sindicat să facă un demers similar pe lângă grupurile parlamentare. "Vă recomandăm, fără niciun fel de iz politic sau substrat politic, să încercaţi să vedeţi şi colegii care nu sunt prezenţi astăzi, aici, pentru ca demersul acesta instituţional, eventual, să-l puteţi face şi la nivel de grupuri parlamentare, mai ales că, din câte înţeleg, Guvernul doreşte să-şi angajeze răspunderea şi pe Legea salarizării unitare. Dacă acest lucru este adevărat, timpul este probabil destul de comprimat", a spus Geoană.

Preşedintele Senatului le-a cerut secretarilor generali şi chestorilor celor două Camere un punct de vedere referitor la acest subiect pentru ca membrii conducerii Parlamentului să poată continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor pe baza unor texte fundamentate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funcţionari parlamentari au cerut în BP reunite o nouă poziţie în grila de salarizare a bugetarilor.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Funcţionari parlamentari au cerut în BP reunite o nouă poziţie în grila de salarizare a bugetarilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei