Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, va fi eliberată condiţionat, după ce Tribunalul Prahova a respins, miercuri, recursul procurorilor Parchetului Judecătoriei Ploieşti, care ceruseră menţinerea stării de arest, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Mădălina Graure, instanţa a respins, miercuri, recursul înaintat de Parchetul Judecătoriei Ploieşti şi a menţinut decizia Judecătoriei Ploieşti privind eliberarea Ioanei Maria Vlas.
Aceasta nu a fost prezentă în sală în momentul pronunţării sentinţei, însă îi va fi comunicată decizia, a precizat Mădălina Graure.
Sentinţa pronunţată, miercuri, de Tribunalul Prahova este definitivă, a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova.
Graure a precizat că, potrivit legii, Judecătoria Ploieşti va dispune data la care Vlas va fi eliberată din Penitenciarul Târgşor, unde este încercerată.
Ioana Maria Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.
În 29 septembrie, Judecătoria Ploieşti a admis contestaţia depusă de Ioana Maria Vlas împotriva deciziei Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor, întrunită în 14 septembrie, comisie care decisese să amâne cu două luni eliberarea condiţionată a lui Vlas.
Astfel, instanţa a dispus punerea în libertate condiţionată a Ioanei Maria Vlas, însă decizia a fost atacată de către procurori.
Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor a luat în discuţie, în 14 septembrie, cazul Ioanei Mariei Vlas, decizând atunci ca Vlas să rămână în arest, iar cererea acesteia să fie discutată din nou peste două luni.
În 4 iunie, cererea de liberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA, a fost respinsă de Judecătoria Ploieşti ca neîntemeiată.
Prima dată s-a discutat în luna mai despre posibilitatea liberării condiţionate înainte de termen şi s-a făcut din oficiu în cadrul comisiei de la nivelul Penitenciarului Târgşor.
Potrivit legii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepse mai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare condiţionată înainte de expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, Ioana Maria Vlas îndeplinind aceste condiţii.
În 20 aprilie, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas urmează să efectueze zece ani de detenţie, din care se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.
Adusă, miercuri, la Tribunalul Prahova, unde s-a judecat recursul procurorilor la decizia de eliberare condiţionată dată de o instanţă a Judecătoriei Ploieşti, Ioana Maria Vlas a solicitat magistraţilor prahoveni să fie tratată în mod "egal", "ca orice altă persoană privată de libertate".
Vlas nu a dat niciun răspuns la întrebările ziariştilor care au aşteptat pe holurile Tribunalului Prahova.
În faţa instanţei de judecată, fostul administrator al SOV Invest a afirmat că ceea ce "o şochează" este sintagma "monitorizare necesară".
Aceasta a solicitat judecătorilor să fie "atât de înţelegători" încât să o trateze "ca pe orice altă persoană privată de libertate".
"Vă rog frumos, un tratament egal", le-a solicitat Vlas judecătorilor de la Tribunalul Prahova, menţionând că un alt complet tot de la Tribunalul Prahova a dispus în urmă cu cinci luni reducerea de la şase la patru luni a termenului stabilit de comisia de eliberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgşor pentru rediscutarea cererii de eliberare depusă de Vlas.