Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că modificarea OUG 1/2010 se referă doar la stimulentele pe octombrie care vor fi introduse în salariu în luna noiembrie, nu şi la stimulentele din lunile august şi septembrie.
Potrivit lui Marica, legiuitorul "se contrazice" atâta timp cât introduce stimulentele în legea salarizării pentru toţi, din luna noiembrie, iar pentru august şi septembrie schimbă regulile şi nu mai acordă stimulentele la toţi angajaţii, ci doar la unii în funcţie de anumite criterii de performanţă.
Acordarea stimulentelor pentru angajaţii de la Ministerul de Finanţe, aferente lunilor august şi septembrie, i-a determinat pe aceştia să declanşeze săptămâna trecută un protest spontan.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 209 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 66 de abţineri, un amendament la OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor.
Comisia de muncă a propus plenului adoptarea unui amendament propus de deputatul PDL Claudia Boghicevici, potrivit căruia, după articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi
băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".
Între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri. La ultima, cea de sâmbătă, a participat doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, care a şi semnat un protocol privind acordarea acestor drepturi băneşti.
Sebastian Oprescu spunea, sâmbătă seară, la finalul unei runde de discuţii la MFP, că s-au stabilit criterii clare de acordare a stimulentelor, urmând ca luni, la nivel teritorial să fie puse în aplicare, în funcţie de acest lucru decizând continuarea sau nu a protestelor.
Oprescu mai spunea că este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritoriale cu care, de fapt, sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate pe ponderea acestora. Primul, care se referă la planul de încasări, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea încasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor - va avea o pondere de 30%.
Potrivit acestuia, luni ar fi urmat să se deblocheze fondul pentru luna august, iar săptămâna viitoare pentru septembrie.
Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, anunţa, sâmbătă, că nu participă la întâlnirea de la Ministerul de Finanţe, întrucât vineri seară şi-a depus mandatul de lider de sindicat, pe motiv că negocierile de la Ministerul Finanţelor sunt blocate, iar el, în aceste condiţii, nu a reuşit să ducă greva angajaţilor la bun sfârşit şi să le obţină acordarea stimulentelor.
Două federaţii afiliate la "Sed Lex" au criticat, luni, semnarea de către SNFP a protocolului.