Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" cere ca Legea Educaţiei să fie votată în Parlament, atrăgând atenţia că adoptarea formei actuale a legii, prin asumarea răspunderii, ar reprezenta o eroare gravă cu consecinţe ireparabile şi ar fi o măsură neconstituţională.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată într-un comunicat de presă remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că susţine demersurile iniţiate de Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" şi de Federaţia Educaţiei Naţionale şi consideră că decizia coaliţiei de guvernământ referitoare la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale prin asumarea răspunderii este "neconstituţionala şi generatoare de noi tensiuni interpartinice şi sociale".
"Adoptarea formei Legii Educaţiei Naţionale astfel cum a rezultat în urma discuţiilor din Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor va reprezenta o gravă eroare, cu efecte ireparabile pentru învăţământul românesc. Întrucât anul şcolar/universitar este în desfăşurare, nu se înţelege în nici un fel graba deosebită manifestată de coaliţia de guvernământ pentru adoptarea acestei legi organice de mare importanţă pentru viitorul educaţiei româneşti", se arată în comunicat.
Sindicaliştii susţin că graba adoptării legii este cu atât mai puţin justificată, având în vedere că în actuala formă a proiectului nu au fost rezolvate probleme fundamentale, cum ar fi: afectarea dramatică a autonomiei, dictatul prin care se impune o metodologie riscantă pentru alegerea conducerii universităţilor, puterea discreţionară acordată rectorului, lipsa viziunii în ceea ce priveşte creşterea şi menţinerea performanţelor academice, prin pensionarea forţată a personalului didactic cu rezultate ştiinţifice deosebite, tratarea neunitară a învăţământului de stat şi a celui particular la toate nivelurile sau minimizarea rolului partenerilor de dialog social atât în luarea deciziilor din universităţi cât şi în întregul sistem educaţional.
"Avertizăm asupra faptului că tema educaţiei nu trebuie politizată. Confederatia Natională Sindicală «Cartel Alfa» apreciază, alături de Federaţia Educaţiei Naţionale şi de Federaţia Naţională Sindicală «Alma Mater» că, pentru a rezulta o lege a educaţiei care să ofere stabilitate şi predictibilitate sistemului de învăţământ, care să asigure o dezvoltare durabilă, este necesar consensul, identitatea de opinii. În aceste condiţii, cerem factorilor politici decizionali să renunţe la decizia asumării răspunderii, finalizarea în scurt timp a analizei proiectului Legii Educaţiei Naţionale în Comisia de Învăţământ a Senatului şi votarea acestuia în Parlament, conform procedurii de adoptare a unei legi organice", se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" mai solicită Guvernului să renunţe la reducerile salariale operate în luna iulie şi revenirea la salarii decente, realizarea unei grile de salarizare echitabile pentru personalul din învăţământ corespunzătoare criteriilor de pregătire şi performanţă ale acestuia şi votarea Legii salarizării unitare în Parlament, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public la nivelul necesar asigurării unui act educaţional de calitate, derularea unui proces de descentralizare corect şi coerent, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare, depolitizarea sistemului de învăţământ, adoptarea unui pachet legislativ complet în domeniul educaţiei care să asigure stabilitatea sistemului şi calitatea sa dar şi adoptarea unor politici în domeniul învăţământului care să oprească migraţia cadrelor didactice.
"Cartel Alfa" precizează că dacă Guvernul nu va ţine cont de solicitările sindicaliştilor, pichetele organizate în faţa ministerului de resort vor continua până la acceptarea revendicărilor, protestele urmând a îmbrăca şi alte forme de apărare a drepturilor profesorilor, elevilor şi părinţilor şi a celor interesaţi la modul real de soarta educaţiei naţionale.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în 28 octombrie, pe Legea educaţiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Conducerea Parlamentului a decis ca până luni, 25 octombrie, să fie depuse amendamentele la proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.
Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei va avea loc în data de 28 octombrie, la ora 10.00, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului.