Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a răspuns în scris preşedintelui Traian Băsescu la solicitarea privid urgentarea adoptării Legii pensiilor, precizând că un act normativ de o asemenea importanţă trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului.
Geoană consideră că "un act normativ de o asemenea importanţă şi cu un impact social şi economic major, ce afectează în mod direct mai bine de cinci milioane de români, trebuie să beneficieze de toată atenţia Legislativului, în calitatea sa de organ reprezentantiv suprem al poporului român", conform scrisorii trimise vineri preşedintelui României, citată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, Mircea Geoană a subliniat că împărtaşeşte opinia şefului statului, pe baza careia a şi fost formulată cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit căreia este necesar ca în lege vârsta de pensionare să fie redusa şi diferenţiată.
"Comisia juridică a Senatului a fost mandatată de Biroul Permanent să analizeze impactul modificarii vârstei de pensionare pentru femei asupra altor puncte conexe din proiectul de lege (cum ar fi durata stagiului de cotizare), astfel încât eventuala modificare să nu afecteze coerenţa şi funcţionalitatea de ansamblu a legii", susţine Geoană, citat în comunicat.
Preşedintele Senatului precizează că "Legea privind sistemul unitar de pensii publice a intrat deja în procedura parlamentară accelerată, fiind distribuită, marţi, 12 octombrie, de către Biroul Permanent al Senatului, către comisii, pentru avizare şi raport, cu respectarea articolului 146 din Regulamentul Senatului, care prevede ca «În cazul în care Preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a Senatului»".
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în care solicită adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
În textul scrisorii, şeful statului solicită "adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice" care reprezintă "o condiţionalitate pe care România şi-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional" şi, totodată, "o necesitate pentru adoptarea, în termen legal, a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Senatorii au discutat, miercuri, mai mul de o oră şi jumătate, solicitarea PDL ca reexaminarea Legii pensiilor, cerută de preşedintele Traian Băsescu, să se facă în regim de urgenţă, intervenţiile repetate prelungindu-se până la expirarea programului de lucru.
Intervenţiile prelungite şi uneori repetate la microfoanele din plen, ale senatorilor PSD şi PNL, precum şi permisivitatea faţă de luările de cuvânt în afara procedurii de care au dat dovadă preşedinţii de şedinţă au dus la expirarea programului de lucru fără a se lua nicio decizie prin vot.
Preşedintele Băsescu a cerut, recent, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.
În cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.
Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".
Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.
De la momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şi transmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.
În plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitate deosebită".
"Caracterul complex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întinderea reglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebite într-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", se arată în acelaşi articol.