Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Cluj, că România are trei probleme în privinţa fondurilor europene - implementare, implementare, implementare, şi a avertizat că dacă ţara nu găseşte soluţii ar putea primi sume diminuate din bugetul UE, după anul 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Boc a afirmat că proiectele europene sunt vitale şi capitale pentru dezvoltarea economiei României, iar fondurile UE pot grăbi ieşirea din criza economică, şi a făcut apel la autorităţile de implementare să intervină, pentru că de eficienţa lor depinde modul de utilizare a banilor.
"Proiectele europene sunt vitale şi capitale pentru dezvoltarea economiei României, iar fondurile europene pot grăbi ieşirea din criza economică. Avem şansa unică prin faptul că banii nerambursabili să fie la dispoziţia noastră pentru modernizarea ţării şi depinde de noi să ajungă banii la timp în România, pentru că orice întârziere ne poate duce la pierderea acestor bani şi la pierderea, în viitor, a banilor de la UE pentru proiecte. În UE lumea se uită la câţi bani ai atras direct în implementare şi ne pregătim de faza în care se pregăteşte noul exerciţiu bugetar al UE. Dacă se observă că ţara nu a fost capabilă să atragă între 2007-2012 decât o sumă, se va spune că în exerciţiul financiar viitor să se diminueze sumele pentru că nu am avut capacitatea să implementăm aceste proiecte. România are trei probleme în privinţa fondurilor europene, implementarea, implementarea, implementarea", a afirmat premierul.
Boc a precizat că s-au făcut progrese în depunerea de proiecte, progrese la semnarea contractelor, dar România stă "prost" la capitolul bani efectiv atraşi, adică plăţi efective.
"În fiecare an există un procent de fonduri europene şi suntem evaluaţi cum sunt utilizaţi aceşti bani. Dacă ne concentrăm pe 2012-2013 va fi prea târziu ca fază finală de punere în funcţiune a tuturor proiectelor. Noul exerciţiu bugetar al UE ne-ar putea pune în dificultate din punctul de vedere al sumelor alocate României. Fac un apel la toate autorităţile de implementare, pentru că Guvernul nu mai are pârghii directe de intervenţie, suntem la mâna autorităţilor locale şi de eficienţa lor depinde modul de utilizare a fondurilor europene", a mai spus Emil Boc.
Premierul a subliniat că a cerut şi miniştrilor o implicare directă, iar prin presiunea publică asupra administraţiilor locale să atragă atenţia "că întârzierile în implementarea proiectelor pun în pericol bani europeni".
"Miniştrii pot monitoriza implementarea proiectelor europene. La nivelul ţării sunt situaţii când de la semnare până la prima lopată trec 18 luni. Este o mare pierdere a şansei României să atragă fonduri europene. Prin implicarea directă a miniştrilor trebuie să avem un grad ridicat de implementare a proiectelor europene. Banii trebuie să se întoarcă în plăţi efective, avem plăţi de peste un miliard de euro, dar două treimi sunt prefinanţări, bani care nu s-au întors în facturi efective de lucru. Aici trebuie grăbită procedura de rambursare a banilor europeni. Acolo suntem marcaţi şi inventariaţi, câţi bani efectiv s-au cheltuit", a explicat Boc.