Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că în ultimele săptămâni au fost plătite arieratele farmaciilor din ţară, în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, iar până la sfârşitul anului sunt asiguraţi banii în buget pentru plăţi către toate farmaciile.
Cseke Attila a declarat, la Congresul Naţional al Farmaciştilor din România (CNFR), că plata arieratelor către farmacii reprezintă cea mai importantă realizare din domeniu, în acest an de criză, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Cred că pe acest domeniu farmaceutic este poate cel mai important succes, realizare, în acest an, într-un an de criză economică, faptul că sunt plătite la zi arieratele farmaciilor - era o întârziere de două luni şi jumătate de plată. Şi aici vorbim despre o sumă de 250 de milioane de euro care s-a plătit în ultimele săptămâni tututror farmaciilor din ţară, precum şi faptul că până la sfârşitul anului sunt asiguraţi banii în buget pentru plata tuturor farmaciilor, la acel termen prevăzut de lege, de şapte luni", a afirmat Cseke.
Ministrul a spus că el crede că este important că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul au făcut un efort şi au putut păstra "accesibilitatea neplafonată" a farmaciilor.
"Au existat până, în octombrie 2008, plafoane la farmacii. (Noi) am putut păstra acest sistem liber fără a impune restricţii pacientului, că până la urmă despre datoriile spitalelor trebuie să vorbim", a spus Cseke.
Întrebat despre datoriile spitalelor şi blocajul existent între producătorii şi furnizorii de medicamente, ministrul a spus că nu are asemenea informaţii, dar, dacă există astfel de situaţii, ministerul nu poate interveni într-o relaţie economică.
"Statul ceea ce şi-a asumat, plata arieratelor. Am plătit toate arieratele la spitale odată cu procesul de descentralizare pentru că aşa era corect să dăm o carte albă autorităţilor locale", a afirmat Cseke.
Cseke a spus că a avut deja discuţii referitoare la alocarea unui procent mai mare din PIB pentru sănătate şi că speră că bugetul sănătăţii va înregistra o creştere faţă de anul acesta.
"Nu este finalizat proiectul Legii bugetului astfel încât nu aş putea să avansez (cifre - n.r.), dar bugetul Ministerului Sănătăţii în mod cert va fi mai mare decât anul acesta", a adăugat Cseke.
Rugat să comenteze faptul că unele cadre medicale dau în judecată statul, după măsurile de austeritate, Cseke a spus că dreptul de acces la justiţie este liber conform Constituţiei, că nu este bucuros că s-au făcut reduceri şi în domeniul medical, dar că acestea trebuie privite în contextul economic al anului 2010.
Ministrul a mai anunţat că analizează posibilitatea liberalizării sistemului de înfiinţare a farmaciilor, iar o soluţie va fi găsită anul viitor. El a arătat că reţeaua de farmacii a cunoscut în România o dezvoltare însemnată, de-a lungul timpului, numărul lor dublându-se practic între 2000-2010 şi totuşi există zone neacoperite, astfel că este nevoie de reglementări.
"În 2000 existau 3.368 de farmacii care aveau autorizaţie de funcţionare, în 2010 acest număr a ajuns la 7.016, este practic o dublare a numărului de farmacii. Ceea ce ne preocupă pe noi este o mai bună reprezentare şi o acoperire geografică a ţării şi a localităţilor cu farmacii. Avem situaţii în care - mai ales în marile centre urbane - în centrul acestor localităţi avem o pregnanţă mai mare, un număr mai mare de farmacii, în timp ce poate pe părţile mai îndepărate de centrul oraşului numărul acestora nu este suficient, astfel încât cetăţeanul în funcţie de domiciliul lui are condiţii mai bune sau accesibilitate mai rapidă sau nu. Acest lucru ne preocupă şi încercăm să găsim nişte criterii să reglementăm acest lucru. De asemenea, suntem în analiză cu privire la liberalizarea sau continuarea sistemului actual de înfiinţare a farmaciilor, există exemple păreri pro şi contra în Europa cu privire la acest aspect, cred că aici împreună cu specialiştii vom găsi o soluţie de la 1 ianuarie 2011", a arătat Cseke.