Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, joi, că în instituţia pe care o conduce este constituit un fond de stimulente şi că după discuţiile cu sindicatele s-a convenit ca acestea să fie acordate pe criterii de performanţă.
Botiş a precizat că a avut joi întâlniri cu angajaţi ai Ministerului Muncii, de la Casa de Pensii Bucureşti şi Agenţia Naţională a Forţei de Muncă, precizând că după aceste discuţii s-a convenit ca vineri să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii sindicali pentru a stabili un calendar "de corectare a unor probleme", în special de comunicare.
El a ţinut să spună că oamenii din Minsiterul Muncii au înţeles să aibă o atitudine pozitivă vizavi de faptul că singura soluţie corectă este "a sta de vorbă" şi nu ieşirea în stradă.
"În primul rând trebuie să apreciez faptul că la nivelul Ministerului avem constituit un fond de stimulente şi vom discuta acest lucru mâine cu sindicatele de acest fond. Trebuie să remarc faptul că în această instituţie trebuie să avem performanţă şi că un venit suplimentar poate veni în urma îndeplinirii unor criterii de performanţă. Am convenit cu sindicatele ca pe baza criteriilor de performanţă să acordăm unele stimulente", a spus ministrul Muncii.
El a adăugat că este solidar cu cei care au venituri foarte mici şi a precizat că în cursul săptămânii viitoare se va stabili clar în legătură cu acordarea acestor stimulente. "Ca o consecinţă a celor discutate, în cursul săptămânii viitoare vom avea o atitudine clară în legătură cu acordarea acestor stimulente, acest lucru însemnând că în cazul în care constatăm că avem indicatori de performanţă acoperiţi, vom începe să acordăm aceste stimulente", a precizat Botiş.
El a vorbit şi de Ordonanţa de Urgenţă 1/2010, menţionând că dacă va fi amendată de Parlament în forma propusă de PDL, atunci în salariul brut al angajaţilor se va introduce stimulentul mediu din anul 2009. El a apreciat că, drept consecinţă a acestei ordonanţe, la Ministerul Muncii salariile ar creşte.
"Undeva la Ministerul Muncii creşterea pe ceea ce numim valoarea medie a stimulentelor înseamnă între 40% şi 50%. Dacă vorbim cât acordăm astăzi ca stimulente pe iulie şi august", a explicat Botiş.
Sute de angajaţi din Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au declanşat, miercuri, un protest spontan, nemulţumiţi că nu au primit în ultimele două luni stimulente financiare. Ulterior, protestul s-a extins la nivelul întregii ţări şi a continuat şi joi.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că stimulente vor fi plătite doar angajaţilor care au muncit suplimentar şi au avut rezultate deosebite, nu tuturor salariaţilor din minister.