Angajaţii din poştă şi comunicaţii se solidarizează cu colegii din finanţe, sănătate, educaţie şi administraţie şi anunţă că participă la toate acţiunile de protest ale acestora, cerând Guvernului să înlocuiască sfidarea şi ameninţările cu soluţii la problemele cu care se confruntă românii.
Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poşta Română, se solidarizează cu acţiunile de protest ale angajaţilor din sectorul bugetar - funcţionari publici şi personal contractual, poliţişti, angajaţi din învăţământ sau din sănătate, au anunţat, joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii au anunţat că membrii organizaţiei vor participa la acţiunile organizate în solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum şi la protestele decise deja de confederaţiile sindicale naţionale.
Sindicaliştii din Poştă şi Comunicaţii spun că dacă acţiunea de protest a angajaţilor din sectorul bugetar va continua şi săptămâna viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din ţară, iar în Bucureşti vor avea loc acţiuni în faţa ministerelor unde se desfăşoară conflictele de muncă.
Aceştia au precizat că dacă la nivel de confederaţii sindicale se va decide declanşarea declanşarea unor greve de solidaritate, Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii va participa la acestea.
Sindicaliştii din Poştă şi Comunicaţii solicită membrilor Guvernului "să renunţe la atitudinea de aroganţă, nepăsare şi batjocură faţă de suferinţele şi revolta unor categorii din ce în ce mai largi ale populaţiei, fie că sunt salariaţi sau sunt pensionari".
Aceştia mai cer Guvernului să înlocuiască "refuzul dialogului, batjocura, sfidarea şi ameninţările, cu soluţii şi măsuri pentru problemele cu care se confruntă majoritatea românilor aflaţi în pragul disperării din cauza imposibilităţii de a-şi mai asigura traiul zilnic, chiar şi la un nivel de minimă subzistenţă".
Totodată, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii susţin că resping ferm "orice încercare de diminuare a veniturilor sindicaliştilor din Poşta Română, cu atât mai mult cu cât majoritatea angajaţilor Poştei au veniturile cu peste 30% sub venitul mediu pe economie". Aceştia avertizează guvernanţii că orice astfel de încercare va atrage după sine acţiuni de protest ample şi foarte dure.
Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
Peste 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din Capitală şi de la trezorerii protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se, joi dimineaţă, celor aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei care de 24 de ore protestează pe holurile instituţiei.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au discutat la Guvern cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.
La finalul discuţiilor de la Guvern, Ialomiţianu s-a întors la Ministerul Finanţelor, spunând că va discuta, la ora 12.30, cu sindicaliştii.
Ultima rundă de discuţii între Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-a încheiat fără rezultat, în noaptea de miercuri spre joi, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.
Acţiunea angajaţilor de la Ministerul Finanţelor a declanşat proteste în cascadă. Joi dimineaţă, au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţi din Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Constanţa, Braşov, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Alba, Arad, Gorj, Dâmboviţa, Argeş, Bihor, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Harghita.
La Bucureşti, angajaţii Casei de Pensii au oprit, joi dimineaţă, activitatea, însă aceştia au revenit la muncă după ce au discutat cu ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Şi angajaţii de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti au oprit activitatea, joi, de la ora 9.00 şi au ieşit pe holurile instituţiei, cerând să primească drepturile salariale care le-au fost sistate. Reprezentanţii acestora discută cu ministrul Ioan Botiş.
Unele confederaţii sindicale şi federaţiile din educaţie au anunţat că îi susţin pe angajaţii care protestează şi au cerut Ministerului Finanţelor, ANAF şi Guvernului să plătească de urgenţă stimulentele salariale.
Liderii sindicali au anunţat că, din cauza nemulţumirilor care s-au adunat în timp, vor fi proteste în cascadă în toată ţara, iar sindicatele nu îi mai pot opri pe oameni, care îşi cer drepturile.