Angajaţii din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat, joi, cu colegii lor de la Finanţe şi protestează cu banderole tricolore pe braţe, fără să oprească lucrul, nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25%, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI.
Angajaţii de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii au declanşat, joi dimineaţă, o mişcare spontană de solidaritate cu colegii de la Ministerul Finanţelor, au spus reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI, citaţi într-un comunicat de presă.
"Această mişcare de protest se manifestă prin purtarea unei badenrole tricolore pe braţ, fără întreruperea activităţii. Angajatii MTI îşi manifestă nemulţumirea cu privire la reducerea venitului cu 25% (real 40%) şi solicită majorarea salariului minim pe economie", au precizat reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI.
Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
Peste 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din Capitală şi de la trezorerii protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se, joi dimineaţă, celor aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei care de 24 de ore protestează pe holurile instituţiei.
Liderii sindicali şi alţi reprezentanţi ai salariaţilor din Finanţe au început o nouă rundă de negocieri cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi oficiali ai ministerului, chiar în cabinetul ministrului.
Totodată, la Ministerul Muncii, ministrul Ioan Botiş a discutat cu unii lideri ai sindicatelor din administraţie.
Confederaţia "Cartel Alfa" a făcut apel la toţi bugetarii să oprească voluntar lucrul în toate sectoarele şi a solicitat Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.
Reprezentanţii "Cartel Alfa" susţin că întreruperea voluntară a lucrului este o formă legală de luptă pentru respectarea tuturor drepturilor în România.
Sindicaliştii cer Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.
Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical susţin că oprirea spontană a lucrului de către angajaţii din toate domeniile de activitate este rezultatul direct al presiunilor făcute de-a lungul timpului asupra salariaţilor din sistemul bugetar.
"Revoltele din aceste zile sunt rezultatul unei lungi perioade în care salariaţii din sistemul bugetar au fost trataţi cu dispreţ de către reprezentanţii Guvernului. Nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă Guvernul ar fi acceptat propunerile venite din zona sindicală, prin care am solicitat restructurarea sistemului în urma unei analize temeinice, însoţită de o acţiune de «decăpuşare» politică a structurilor bugetare", au spus reprezentanţii BNS, citaţi într-un comunicat de presă de joi.
Aceştia au precizat că Blocul Naţional Sindical este solidar cu angajaţii din sistemul bugetar care au oprit lucrul miercuri şi joi.