Asistenţii persoanelor cu handicap, însoţiţi de cei pe care îi îngrijesc, ies în stradă, săptămâna viitoare, nemulţumiţi că ar putea primi indemnizaţii reduse, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Asistenţilor Persoanelor cu Handicap, Victoria Hangianu.
Liderul sindical consideră că intenţia Guvernului de a tăia indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap este de neacceptat, deoarece aceştia nu se pot descurca în prezent cu mai puţin cu 450 de lei lunar, în condiţiile în care medicamentele şi mâncarea s-au scumpit.
"În Uniunea Europeană, asistenţii personali primesc mult mai mulţi bani. Am ajuns în situaţia din 1989. Guvernul vrea să facă genocid? Cum vrea acest Guvern să ajute aceste persoane, cine îi va îngriji?", se mai spus Victoria Hangianu.
Ea a adăugat că, săptămâna viitoare, asistenţii persoanelor cu handicap, însoţiţi de cei pe care îi îngrijesc, vor ieşi în stradă împreună cu reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă de acest sector.
Potrivit unui document aflat în stadiu de variantă de lucru, Guvernul intenţionează să tăie, din 1 ianuarie 2011, indemnizaţiile persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe, precum şi indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, foştilor deţinuţi politici, pensionarilor membri ai uniunilor de creaţie şi revoluţionarilor.
Astfel, Guvernul ar urma să taie indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu. În cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, alocaţiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap mediu.
Tot de la 1 ianuarie 2011 ar urma să fie tăiate şi indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, care sunt în prezent de 400 de lei lunar. Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi va fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă.
În cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu handicap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat şi 33,5 lei pentru handicap mediu.
Documentul indică şi abrogarea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de război şi pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist. Astfel, ar urma să fie eliminată, potrivit propunerilor din documentul citat, scutirea de la plata abonamentului telefonic şi a celui radio-tv pentru veteranii de război, iar cei persecutaţi politic pierd, pe lângă aceasta, şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun, dar şi la CFR.
Totodată, indemnizaţiile primite de persoanele persecutate politic şi revoluţionari vor fi menţinute la un nivel redus cu 25%, în timp ce indemnizaţiile primite de pensionarii din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creaţie ar urma să fie diminuate cu 50%.