Aderarea României la Spaţiul Schengen suscită "unele preocupări" în cadrul comisiei de profil a Parlamentului italian, afirmă ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, citat de ziarul La Repubblica.
"Au existat anumite preocupări, legate de posibilele fluxuri de imigranţi provenind din România", a declarat Maroni după audierea de către membrii Comisiei Schengen din Parlamentul italian.
"În general, comunitatea românilor este bine integrată, dar există uscături, mai ales romii, care constituie probleme obiective în materie de siguranţă", afirmă Maroni, membru al formaţiunii populiste şi xenofobe Liga Nordului.
"Italia doreşte ca România să aplice mai multe controale pe propriul teritoriu, în paralel cu măsuri corespunzătoare pentru integrarea şi incluziunea socială a categoriilor mai sensibile, eventual cu fonduri comunitare acordate în acest scop", precizează Maroni.
Săptămâna trecută, oficiali guvernamentali din Franţa şi Italia ceruseră preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene să convoace o reuniune a miniştrilor Afacerilor Europene din ţările UE pentru a discuta despre problema imigraţiei clandestine, exprimând preocupări privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. "Preşedinţia belgiană a UE trebuie să convoace o reuniune urgentă a miniştrilor Afacerilor Europene din cele 27 state membre pentru a se discuta despre stagnarea acţiunilor de combatere a imigraţiei clandestine şi despre aplicarea deplină a normelor privind libera circulaţie în Europa", arata o scrisoare comună trimisă de ministrul italian pentru Politici Comunitare, Andrea Ronchi, şi Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.
De altfel, ministrul italian pentru Politici Comunitare sublinia că ar exista "preocupări legate de decizia UE, aşteptată în primăvară, de includere a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen".