Ministerul Sănătăţii recomandă românilor să evite consumul de ciuperci cumpărate "de la colţ de stradă" sau culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, amintind totodată simptomele care pot apărea în cazul intoxicaţiilor.
"Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare", informează instituţia, într-un comunicat de presă de marţi.
Specialiştii afirmă că intoxicaţiile cu ciuperci se produc prin consumarea de ciuperci "recoltate din flora spontană".
"Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare", atenţionează specialiştii Ministerului Sănătăţii.
Toxicitatea ciupercilor, scriu oficialii instituţiei, depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea consumată, de modul în care ele au fost preparate sau de starea de sănătate anterioară a celui care le-a mâncat.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază şi ele, în funcţie de tipul de ciuperci mâncate, 'mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea", dar şi de durata perioadei de incubaţie.
"Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă, cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum trei ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie", scriu specialiştii MS, care atrag atenţia că în cazul intoxicaţiilor cu perioadă de incubaţie lungă, la două zile după consum apar coma şi, apoi, decesul.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.
În aceste condiţii, MS recomandă "consumul exclusiv de ciuperci din cultură".
În urmă cu o săptămână, un băcăuan şi fiul acestuia, în vârstă de opt ani, au fost duşi în stare gravă la spitale din Iaşi, în urma intoxicaţiei cu ciuperci, în starea cea mai gravă fiind bărbatul, care avea insuficienţă hepatică acută, pronosticul medicilor în cazul său fiind extrem de rezervat. Copilul de opt ani a fost internat la Spitalul de Copii "Sfânta Maria” din municipiu, iar medicii spuneau atunci că starea acestuia este stabilă.
Potrivi medicilor ieşeni, aproape zilnic ajung la spital persoane intoxicate în urma consumului de ciuperci.
Tot săptămâna trecută, un bătrân în vârstă de 76 de ani, din localitatea vasluiană Puşcaşi, a murit la scurt timp după ce a mâncat ciuperci culese de el dintr-o pădure din apropierea casei.
În judeţul Sălaj, la începutul lunii octombrie, zece persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, cu afecţiuni cauzate de consumul de ciuperci, printre pacienţi fiind şi doi minori.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Codruţa Puşcaş, în total, în judeţ, numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci înregistrate în 2010 este de peste 80.