Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) constată că neacordarea indemnizaţiilor compensatorii de concediere pentru cei care au vârsta pensionării dar care doresc să rămână activi şi refuză, în schimb, pensionarea este "nejustificată".
CEJ a ajuns la această concluzie după judecarea speţei înaintate de un lucrător danez, conform unui comunicat de marţi al instanţei.
Astfel, danezul, pe nume Andersen, a fost angajat al Region Syddanmark din anul 1979 până la data concedierii sale, în anul 2006. Având la momentul respectiv vârsta de 63 de ani, a decis să nu se pensioneze, ci să se înscrie în evidenţa statului ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Cererea pe care a formulat-o în acest sens a fost respinsă, pentru motivul că putea beneficia de o pensie.
"În aceste condiţii, Ingeniørforeningen i Danmark, sindicat care acţionează în numele domnului Andersen, a formulat o acţiune la Vestre Landsret (Curtea de Apel din Vest), susţinând că reglementarea daneză în cauză instituie o discriminare pe motive de vârstă, interzisă de Directiva 2000/781", se arată în comunicatul CEJ de marţi.
Acţiunea petentului se bazează pe o prevedere a dreptului danez potrivit căreia se acordă o indemnizaţie specială de concediere lucrătorilor care s-au aflat în serviciul aceleiaşi întreprinderi timp de cel puţin doisprezece ani. Prevederea legală stipulează însă că indemnizaţia specială de concediere nu este acordată şi lucrătorului care poate beneficia, la data disponibilizării, de o pensie pentru limită de vârstă plătită în temeiul unui regim de pensii profesionale, chiar dacă cel în cauză are intenţia să continue să lucreze.
Într-o primă fază, magistraţii CEJ au ajuns la concluzia că respectiva reglementare din dreptul danez "cuprinde un tratament diferenţiat întemeiat în mod direct pe vârstă". A fost analizat apoi "eventualul caracter justificat" al acestui tratament diferenţiat, moment în care Curtea a ajuns la concluzia că "limitarea în discuţie depăşeşte cadrul a ceea ce este necesar".
Astfel, judecătorii au remarcat mai întâi că indemnizaţia specială de concediere are ca obiect facilitarea etapei de tranziţie către găsirea unui nou loc de muncă, în cazul lucrătorilor care au o vechime considerabilă în serviciul unui singur angajator. În continuare, Curtea a constatat că limitarea în cauză are la bază prezumţia că persoanele care beneficiază de o pensie pentru limită de vârstă decid, în general, să se retragă de pe piaţa muncii. În sfârşit, în opinia Curţii această limitare ar reprezenta garanţia că angajaţii nu pot cumula indemnizaţia cu o pensie pentru limită de vârstă.
"Protecţia acordată lucrătorilor cu o vechime considerabilă în muncă în cadrul întreprinderii şi ajutorul în vederea reintegrării lor profesionale, ca obiectiv urmărit prin acordarea indemnizaţiei, constituie obiective legitime de politică în materia încadrării în muncă şi a pieţei muncii. Aşadar, o astfel de măsură trebuie să fie considerată, în principiu, justificată în mod obiectiv şi rezonabil în cadrul dreptului naţional, astfel cum prevede Directiva 2000/78", se arată în comunicatul citat.
Judecătorii CEJ au analizat apoi dacă dacă limitarea în discuţie "este proporţională în raport cu obiectivele urmărite", ajungând la concluzia că, excluzându-i din cadrul categoriilor cărora li se acordă indemnizaţia specială de concediere pe lucrătorii care beneficiază de o pensie pentru limită de vârstă plătită de angajatorul propriu, "această limitare nu este în mod vădit neadecvată din perspectiva atingerii obiectivelor".
Totuşi, excluzându-i din categoria celor care pot primi indemnizaţii şi pe cei care acceptă pensia dar şi pe cei care vor să rămână activi este, în opinia judecătorilor, nejustificat.
"Curtea consideră că limitarea în discuţie depăşeşte cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor respective. Ca efect al limitării, sunt excluşi din categoria celor care primesc indemnizaţia nu doar lucrătorii care vor obţine în mod efectiv o pensie pentru limită de vârstă, ci şi toţi lucrătorii care pot beneficia de o astfel de pensie, însă doresc să îşi continue cariera profesională. Întrucât nu permite să se acorde indemnizaţia specială de concediere unui lucrător care, deşi poate beneficia de o pensie pentru limită de vârstă plătită de angajatorul său, doreşte totuşi să renunţe temporar la beneficiul unei astfel de pensii pentru a-şi continua cariera profesională, reglementarea excede cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de politică socială urmărite şi nu este justificată", conchid reprezentanţii CEJ în comunicatul citat.