Creşterea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Ministrul Valeriu Tabără nu este de acord şi nu va promova niciodată o politică de creştere a preţurilor produselor agro-alimentare care, în acest moment, este nejustificată. Astfel, atât ministrul agriculturii, cât şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu susţin punctul de vedere al celor care aruncă vina pe producătorul agricol român, fie el mic sau mare. Chiar în contextul în care preţul la materia primă a crescut, există suficiente rezerve în costuri, de la procesator până la raft, care să nu modifice preţurile de vânzare către consumatori", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.
Multe din disfuncţionalităţile pieţei îi defavorizează, în principal, pe producătorii agricoli de materie primă şi pe consumatorul, în timp ce procesatorii şi cei care comercializează produse agroalimentare absorb profiturile din sistem, se spune în comunicat.
Potrivit aceleiaşi surse, discrepanţele care apar în privinţa preţurilor produselor agroalimentare sunt date şi de fracţionarea sistemului agroalimentar românesc, unde există o "ruptură aproape totală" între procesatori şi producători.
Totodată, reprezentanţii MADR afirmă că nu subvenţiile sunt cele care creează disfuncţionalităţi legate de preţuri, ci modul în care se speculează cu produsele agroalimentare, lucru pe care nu îl fac producătorii români din sectorul vegetal sau animal.
"Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, nu va accepta niciodată ca asupra producătorilor români de materie primă, fie că este vorba de sectorul vegetal sau de cel animal, să se exercite un şantaj legat de preluarea producţiei. În concluzie, considerăm că, în acest moment, creşterea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială", se mai arată în comunicat.
Tabără a declarat, sâmbătă, la Vaslui, că a exagerat în ceea ce priveşte creşterea preţurilor anunţată de el la începutul săptămânii trecute la produsele alimentare, respectiv de 8-10%.
Potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în luna septembrie cu 0,56% faţă de august, iar inflaţia anuală a urcat de la 7,58% la 7,77%.
În primele nouă luni, produsele alimentare s-au scumpit cu 3,87%, mărfurile nealimentare cu 8,44%, iar tarifele la servicii au avansat cu 5,47%. Faţă de luna august, preţurile produselor alimentare au avansat cu 0,82%.
Comparativ cu luna august, creşteri de peste un punct procentual ale preţurilor alimentelor au fost înregistrate la "pâine, produse de franzelărie şi specialităţi" (1,02%), "legume şi conserve de legume" (3,67%), "ulei, slănină, grăsimi" (3,95%) şi brânză (1,24%).
Scumpiri semnificative au fost înregistrate la cartofi (7,42%), ouă (5,89%) şi ulei (4,66%). La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost consemnate la fructe şi conserve din fructe, care s-au ieftinit cu 1,96%.