Sistemul Informatic Schengen (SIS) ar putea să nu fie gata până la data aderării României la Spaţiul Schengen şi, deşi procesul de aderare în sine a mers bine, termenul ar putea fi amânat pentru octombrie 2011, se arată într-un raport al Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE).
Autorii studiului "Pregătiţi pentru Schengen? Absolvenţi cu indulgenţă" au monitorizat 31 de măsuri tehnice prevăzute în planul de autoevaluare Schengen pe 2009, constatând că niciuna nu a rămas complet neimplementată.
Patru dintre acestea sunt, însă, catalogate drept "mai degrabă neimplementate", respectiv au fost demarate, însă nu vor fi finalizate la termen.
Un număr de 18 măsuri au fost evaluate drept "mai degrabă implementate", ceea ce înseamnă că vor fi finalizate, iar nouă au fost deja complet implementate, se mai arată în raport.
Printre problemele sensibile ale României în procesul de aderare se numără, potrivit raportului CRPE, implementarea Sistenului Informatic Schengen (SIS).
"Este greu de crezut că sistemul informatic va fi gata până la data asumată sau până la data preconizată de aderare la Spaţiul Schengen - 27 martie 2011. Ministerul Administraţiei şi Internelor este conştient de acest lucru şi a propus drept alternativă soluţia SISone4ALL, în vederea conectării la sistemul central SIS. Deciderea unei noi vizite pentru reevaluarea acestui domeniu ar amâna practic acest termen pentru, cel mai probabil, octombrie 2011", arată raportul CRPE.
De asemenea, o altă problemă ar fi adoptarea legislaţiei în domeniu, însă întârzierile la acest capitol ar putea fi recuperate până la sfârşitul anului, apreciază CRPE.
În ceea ce priveşte fondurile destinate României prin Facilitatea Schengen, care s-ar ridica la 602,5 milioane de euro, valoarea contractată a proiectelor finanţate a fost de peste 360 de milioane de euro, iar la nivelul lunii septembrie 2010 mai fuseseră făcute plăţi de 154 de milioane de euro. Astfel, aproximativ 240 de milioane de euro au rămas necheltuite, potrivit CRPE.
Reprezentanţii ONG-ului mai precizează că problema romilor din Franţa poate face Bruxellesul să fie mai atent şi mai exigent privind capitolele neîndeplinite în procesul de aderare.
"România şi-a făcut în cea mai mare parte temele, dar nu de nota zece. Dacă nota de trecere este zece, atunci nu va lua examenul Schengen. România a mizat pe indulgenţă, aşa cum a făcut-o şi în momentul aderării la Uniunea Europeană", mai arată raportul.
Reprezentanţii ONG-ului au mai spus că reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au ţinut secret planul de autoevaluare Schengen aferent anului 2010. Totodată, potrivit acestora, Consiliul Europei nu a făcut niciodată publice recomandările evaluatorilor Schengen.
Astfel, CRPE solicită transparentizarea activităţii MAI şi îmbunătăţirea comunicării cu acesta, precum şi publicarea rapoartelor vizitelor de monitorizare ale experţilor Schengen.
România a primit deja, începând din martie 2009, şase misiuni de evaluare în cadrul procesului de evaluare Schengen.
În perioada 15-17 noiembrie urmează să aibă loc o vizită de reevaluare a experţilor Schengen, pe frontierele aeriene, respectiv pentru a evalua stadiul pregătirii aeroporturilor "Traian Vuia" din Timişoara şi "Henri Coandă" Otopeni.
Ultima vizită de evaluare a specialiştilor are loc, cel mai probabil, în decembrie 2010, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) - SIRENE.
România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.
În 30 septembrie, membrii CSAT au discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, concluzia fiind că ţara noastră şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol.
Premierul Emil Boc declara, o zi mai târziu, că expulzarea romilor din ţări membre UE nu poate afecta aderarea României la Spaţiul Schengen, deoarece autorităţile de la Bucureşti respectă toate standardele internaţionale în problema romilor, iar integrarea acestora este o obligaţie europeană care nu revine doar părţii române.