România oferă sprijin Ungariei, în urma poluării din ţara vecină, constând în haine de protecţie, maşini de intervenţie şi specialişti, autorităţile de la Bucureşti aşteptând o reacţie a părţii ungare, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Borbely a spus că va avea, în 28 octombrie, o întâlnire la Budapesta cu omologul său din Ungaria, în cadrul căreia se vor analiza aspectele poluării produse şi modalităţile de sprijin pe care România le poate oferi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În 28 octombrie vom avea o întâlnire la Budapesta cu ministrul Mediului din Ungaria, în care vom analiza situaţia poluării. Am transmis o adresă prin care România oferă sprijin Ungariei în cazul poluării, constând în echipamente de protecţie, maşini de intervenţie şi specialişti. Aşteptăm o reacţie a părţii ungare şi imediat putem să trimitem acele materiale sau acei specialişti de care au nevoie, pentru că prietenul la greu se cunoaşte", a afirmat Borbely.
Potrivit acestuia, aşa cum România şi Ungaria s-au ajutat reciproc la inundaţii, aşa trebuie ca România să ajute ţara vecină, acum când Ungaria "se află într-o situaţie foarte dificilă".
Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că, potrivit ultimelor măsurători de vineri, Ph-ul apei Dunării în Ungaria a scăzut, după diluare, de la peste 9 la valori între 8,1 şi 8,5, "sub acel parametru care înseamnă nocivitate".
Borbely afirma, anterior, la Târgu Mureş, că din informaţiile primite de la specialiştii ungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când va ajunge în România unda de viitură din Ungaria, cel mai devreme luni, dar autorităţile române sunt pregătite să intervină.
Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de o scurgere de reziduuri chimice de la o fabrică de bauxită. Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţi după-amiază, că Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.
Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un PH de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în vestul Ungariei, în urma accidentului satul Kolontar fiind inundat de reziduuri.