Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "până în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare", precizând că decizia în aces sens este la mâna Parlamentului.
"Până în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare. Oricum, decizia în acest sens este la mâna Parlamentului", a declarat Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că gestul şefului statului de a retrimite Parlamentului Legea pensiilor reprezintă o mână întinsă opoziţiei. Ea a apreciat că reprezentanţii opoziţie au şansa de a-şi corija comportamentul şi că "frauda" este făcută de cei care lipsesc din plen, nu de către cei prezenţi.
Premierul Emil Boc şi preşedintele Camerei Deputaţilor participă vineri, la Poiana Braşov, la reuniunea liderilor PDL cu primarii de comune ai Partidului Democrat Liberal.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.
În 21 septembrie, în discursul susţinut în Parlament, preşedintele Băsescu afirma: "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană".
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că vârsta de 65 de ani pentru pensionarea femeilor va fi necesară din 2030.
"Vârsta de pensionare a femeilor creşte până la 65 de ani, începând cu 2014, în creştere, ajungând în 2030 cu acea vârstă de 65 de ani. Conform Legii 19, bărbaţii ating această vârstă în 2014, iar doamnele continuă să lucreze până la 65 de ani doar în condiţiile în care ating vârsta aceasta în 2030. Cei care s-au născut în anul 1967 pot invoca această lege", a explicat ministrul Muncii.