Autorităţile maghiare au comunicat, miercuri dimineaţă, că, în urma eforturilor de a bloca unda de poluare generată de accidentul ecologic din vestul ţării, în Dunăre nu va ajunge "o cantitate însemnată de poluant", guvernul ungar precizând că nu solicită, pentru moment, asistenţă internaţională.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" au comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că au fost informaţi de autorităţile de la Budapesta că operaţiunile de decontaminare a râurilor Torna şi Markal, afectate de accidentul ecologic de luni, au presupus împrăştierea a peste 400 de tone de nitrat de calciu şi nitrat de magneziu, precum şi a peste o mie de tone de ipsos. Scopul acestei intervenţii a fost re-echilibrarea coeficientului de metale grele conţinut de apele celor două râuri.
În plus, echipele de intervenţie au instalat pe cele două râuri interne mai multe baraje, cu scopul de a încetini cursul apei şi de a ajuta astfel la sedimentarea metalelor grele deversate.
"În aceste condiţii, autorităţile maghiare speră că în Dunăre nu va ajunge o cantitate însemnată de poluant", au declarat reprezentanţii ANAR.
Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut calcule pe baza debitelor Dunării şi au ajuns la concluzia că unda de poluare ar ajunge, de la Budapesta la Baziaş, la intrarea în România, în patru-cinci zile.
"În cazul în care nu ar reuşi să ţină unda de poluare în râurile afectate şi aceasta ar ajunge în Dunăre, de la Budapesta până la intrarea în România, la Baziaş, aceasta ar ajunge în patru zile şi jumătate - cinci", au precizat reprezentanţii INHGA, timp "suficient", conform autorităţilor de la Budapesta, pentru ca metalele grele deversate după accident să se sedimenteze şi să nu afecteze calitatea apei în România.
Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice după spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite din prelucrarea bauxitei.
Potrivit datelor ministerului român al Mediului, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un Ph de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Markal, aflat în Vestul Ungariei.
Presa maghiară a relatat că, în urma accidentului, satul Kolontar a fost inundat de reziduuri, patru persoane, între care şi un copil în vârstă de trei luni, au murit, iar alte patru sunt date dispărute. Alţi 120 de oameni sunt răniţi.