Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) susţine că, cel puţin până miercuri după-amiază, pe teritoriul României nu ar urma să apară efecte ale accidentului ecologic din Ungaria, ministrul Laszlo Borbely primind asigurări că sectorul românesc al Dunării nu ar urma să aibă de suferit.
"MMP a primit informaţii de ultimă oră privind evoluţia incidentului ce a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, în dreptul localităţii Ajka, Ungaria. (...) Conform estimărilor specialiştilor, în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României", se precizează într-un comunicat de marţi al ministerului.
Totodată, MMP arată că ministrul Laszlo Borbely "a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei" care, marţi după-amiază, i-au confirmat că "nu există pericol de poluare în Dunăre, pe teritoriul României".
MMP mai precizează că specialiştii români vor monitoriza permanent calitatea apelor şi vor da publicităţii "orice modificare privind depăşiri ale parametrilor normali".
Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un Ph de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în Vestul Ungariei.
Presa maghiară a relatat că, în urma accidentului, satul Kolontar a fost inundat de reziduuri, patru persoane, între care şi un copil în vârstă de trei luni, au murit, iar alte patru sunt date dispărute. Alţi 120 de oameni sunt răniţi.
Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice.
Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţi după-amiază, că Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.