Peste jumătate din români spun că simt frică, dar şi speranţă în ceea ce priveşte viitorul financiar, paradox întâlnit şi la nivel global, dar populaţia din România este pasivă şi aşteaptă ca problemele să se rezolve de la sine, a arătat Cornelia Coman, director general al ING Asigurări.
Coman a prezentat rezultatele unui studiu al grupului ING, realizat în luna august 2010, privind sentimentele resimiţite predominant de oameni atunci când se gândesc la viitorul financiar. Studiul a fost realizat în zece state de pe trei continente, printre care România, Mexic, SUA, Olanda şi Malaezia.
"Cel mai predominant sentiment negativ la nivel global este cel de frică. Speranţa şi siguranţa pe de altă parte sunt sentimentele pozitive cel mai des întâlnite la nivel global", a spus reprezentantul ING, la conferinţa Romanian Financial Forum organizată de MEDIAFAX împreună cu Banca Naţională a României.
Ea a precizat că frica şi sentimentul de speranţă au fost cele mai alese şi în România, unde peste 50% din respondenţi au ales cele două sentimente ca fiind predominante.
"Românii resimt mai acut paradoxul frică - speranţă comparativ cu media globală. Încrederea este mult diminuată comparativ cu nivelul global, însă ceea ce este mai important este că sunt pasivi", a adăugat Coman.
Reprezentantul ING Asigurări a explicat că în străinătate oamenii nu au încredere, dar încearcă să-şi rezolve problemele şi să îşi asigure un viitor financiar prin luarea unor prin luarea unor decizii.
"Mulţi români, respectiv 43%, comparativ cu 35% din respondenţii la nivel global, nu au încredere, dar nici nu vor să facă nimic să îşi rezolve această frică în ceea ce priveşte încrederea în viitorul financiar. Deci suntem pasivi, aşteptăm să se rezolve aceste probleme de la sine", a spus Coman.
Ea a precizat că dezvoltarea asigurărilor de viaţă şi a pensiilor private este o problemă de interes naţional şi a menţionat că unul dintre obiectivele pieţei este elaborarea unui document care să cuprindă avantajele şi dezavantajele introducerii deductibilităţii în asigurările de viaţă.