Strategiile Guvernului tind să fie foarte ambiţioase prin comparaţie cu resursele tehnice şi financiare, iar sustenabilitatea acestora pare limitată, fiind nevoie de programe care să supravieţuiască schimbărilor de miniştri şi de administraţii, a afirmat Peter Harrold, director la Banca Mondială.
Oficialul Băncii Mondiale, director de ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice, a participat, marţi, la o conferinţă privind analiza funcţională a administraţiei publice, organizată la Palatul Victoria, unde a vorbit despre problemele identificate în cazul serviciilor publice.
El a arătat că, uneori, problemele ţin de controlul intern al ministerelor, dar alteori, în ceea ce priveşte mai ales resursele umane şi managementul gugetar, este vorba de probleme de sistem, care trebuie abordate la nivelul întregului sistem guvernamental.
"Strategiile tind să fie foarte ambiţioase prin comparaţie cu resursele tehnice şi financiare disponibile. Al doilea aspect, probabil mai critic, este că sustenabilitatea acestor strategii pare limitată. Primul-ministru a accentuat nevoia de politici care să fie bazate pe nevoile pe termen mediu ale României şi nu pe populism imediat. Avem nevoie de strategii care să supravieţuiască schimbărilor de miniştri şi chiar de administraţii, ca să poată avea şanse de succes", a spus oficialul Băncii Mondiale.
El a mai arătat că, uneori, trasarea responsabilităţilor nu este clară în structura ministerelor, deoarece responsabilităţile persoanei sunt descrise la nivel de bază, dar nu sunt întodeauna foarte clare, şi a afirmat că a observat că adesea ministerele se percep ca având un rol mai degrabă operaţional decât strategic, astfel că sarcinile zilnice devin predominante comparativ cu rolul strategic.
"Acest lucru este valabil şi pentru şedinţele Guvernului, care pare, din observaţiile noastre, să fie foarte preocupat cu foarte multe aspecte operaţionale decât cu aspecte strategice", a spus Harrold.
Premierul Emil Boc, prezent la conferinţă, a arătat că recomandările Băncii Mondiale vor fi analizate de către miniştrii de resort şi aplicate în funcţie de decizia politică a coaliţiei.
"Statul trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat. Actualul mod de a face politică, concentrat doar pe împrumut şi consum, nu aduce beneficii. Statul are nevoie de o nouă perspectivă managerială în sectorul public, care să nu perpetueze privilegiile", a spus Boc.
El a arătat că Executivul intenţionează să informatizeze administraţia publică, astfel încât toate bazele de date să fie interconectate, ceea ce va permite autorităţilor acces rapid la aceste baze de date şi va evita risipa fondurilor publice.
Premierul a precizat totodată că politicile publice vor fi prioritizate de către un consiliu de planificare strategică, în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul viitor.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu două săptămâni, că premierul Boc a dispus formarea unui grup de "planificare strategică", format dintre consilierii săi, cei ai vicepremierului Marko Bela şi experţi din Finanţe, care să evalueze proiectele de investiţii de la ministere, urmând ca membrii Coaliţiei să decidă care dintre acestea vor mai fi finanţate, în funcţie de gradul de finalizare, resurse şi oportunitate.