Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Bistriţa, Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, că va avea o discuţie cu preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, în legătură cu posibila scădere a preţului de vânzare a locuinţelor ANL.
Vasile Blaga a răspuns astfel interpelării unui primar, care a acuzat preţul prea mare stabilit de stat şi care îi determină pe chiriaşii ANL să refuze cumpărarea locuinţelor în care stau, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Voi avea o discuţie cu domnul Văcăroiu. Nu pot să promit nimic până nu stau de vorbă cu dânsul. Ei spun să le vindeţi cum vreţi, dar nu mai puţin de valoarea contabilă. Aici va trebui să negociem şi să vedem despre ce este vorba”, a declarat Vasile Blaga.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara, în 9 septembrie, la Târgovişte, că vânzarea locuinţelor ANL este la un stadiu încă nesatisfăcător, în condiţiile în care au fost vândute chiriaşilor doar o sută de locuinţe până în acest moment dintr-un total de 22.000.
În acest context, Udrea a solicitat primarilor să urgenteze vânzarea acestor locuinţe, ministrul susţinând că administraţiile locale sunt reticente în a vinde apartamentele ANL deoarece au încasări constante din chirii.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai precizat că este necesar să fie vândute aceste locuinţe, pentru că nu mai sunt fonduri pentru a putea satisface solicitările a peste 100.000 de tineri.
Preţul pe metrul pătrat pentru locuinţele ANL care se vor vinde în 2010 a fost stabilit la 347 de euro pe metrul pătrat, fără TVA, urmând ca anul viitor preţul să fie din nou calculat.
Prin OUG 14/2010, locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.
Ordonanţa 33/2010 prevede că valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru patrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.