Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că România trebuie să-şi stabilească o dată realistă de aderare la moneda euro, ţinând cont de nevoile de dezvoltare ale ţării, precum şi de nivelul de pregătire a economiei româneşti pentru a trece la moneda unică europeană.
"În ceea ce priveşte moneda euro, trebuie să rămânem ferm angajaţi pe acest drum. Prin respectarea criteriilor programului de convergenţă, România se angajează să devină pe deplin parte integrantă a spaţiului economic european", a declarat Băsescu.
El a adăugat că, în acelaşi timp, România trebuie să-şi stabilească o dată realistă de aderare la moneda euro.
"România trebuie să-şi stabilească o dată realistă de aderare la moneda euro, ţinând cont de nevoile ţării noastre de dezvoltare, dar şi de nivelul de pregătire a economiei româneşti pentru a trece la moneda unică europeană", a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că, indiferent de majoritatea care va guverna România în următorii 10 ani, oamenii politici vor trebui să ţină cont de parcursul stabilit prin Strategia Europa 2020 şi de constrângerile guvernanţei economice europene.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, şi în 11 august, la RRA, că, personal, crede că trebuie să se treacă la regândirea calendarului de aderare a României la zona euro, ca urmare a nerezolvării prompte a deficitelor structurale.
Dintre statele foste comuniste care au devenit membre UE în 2004 şi 2007, doar Slovacia şi Slovenia au adoptat moneda unică europeană. Autorităţile române au anunţat anul 2015 ca ţintă oficială pentru adoptarea monedei comunitare.
Comisia Europeană a anunţat în luna mai că România nu îndeplineşte niciunul din criteriile pentru adoptarea euro, respectiv stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung, întâmpinând şi obstacole legislative.