Cinci sute de oameni au fost daţi afară, în 2009, din industria locală de medicamente, care a înregistrat peste 100 de ore de şomaj tehnic şi în care producţia a scăzut cu peste 10%, dar cu toate acestea producătorii autohtoni creditează de peste un an sistemul de sănătate, spune preşedintele APMGR.
Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), susţine într-un comunicat remis, marţi, că în 2009 producătorii de medicamente din România (industrie locală) care ar trebui să asigure revenirea din criză au disponibilizat 500 de oameni şi au înregistrat peste 100 de ore de şomaj tehnic. De asemenea, producţia industrială a scăzut cu peste 10%, a precizat sursa citată.
"De peste un an credităm sistemul de sănătate - având o expunere de aproape 1,5 miliarde lei. O bancă fără dobândă şi fără penalităţi, din pur respect pentru pacienţi şi totodată, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului sanitar şi supravieţuirea noastră economică. De aceea nu credem că declaraţiile CNAS privind profitabilitatea se referă la producătorii industriali din România şi susţinem că ele sunt din păcate scoase din context", a precizat preşedintele APMGR.
Damian a susţinut că nu se poate vorbi de profit când toţi banii sunt folosiţi pentru creditarea sistemului şi recapitalizarea activităţii. De asemenea, nu se poate vorbi de profit când expunerea este de 300 de zile şi banii se încasează fără nici o regulă.
" Nu se poate vorbi de profit când mediul de afaceri este schilodit şi politizat clientelar. În rândurile noastre se vorbeşte doar de administrarea riscului şi planuri de contingenţă. Există foarte multă îngrijorare cu privire la finanţarea sănătăţii în perioada următoare", a adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România
Damian a precizat că aşteaptă ziua când "autorităţile vor înceta să declame în numele pacienţilor, vor respecta planurile producătorilor autohtoni de a investi în România şi vor folosi industria locală de medicamente ca pe o pârghie economică care poate sprijini ieşirea din criză".
Preşedintele APMGR a făcut această precizare după ce, luni, preşedintele CNAS, Lucian Duţă a afirmat că, deşi an de criză, producătorii de medicamente şi-au luat banii.
"Am mai spus-o şi o repet: în România lui 2010 cea mai profitabilă este industria farma. Situaţia este dezastruoasă pentru că banii fondului naţional se scurg către consumul de medicamente. În 2009 a fost o creştere bruscă a costurilor cu 300 de milioane de euro, ceea ce a dezechilibrat bugetul CNAS", a declarat, luni, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, anunţând că au fost plătite 700 de milioane de lei, reprezentând datoriile către farmacii la nivelul lunii februarie.