Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat, duminică, la Sinaia, că "statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii" şi că, dacă în România punctul de pensie ar fi rămas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar în 2012 alte şase miliarde.
Anastase a declarat, într-o conferinţă de presă, că statisticile realizate în iulie 2009 arătau că în România există 5,7 milioane de pensionari şi 4,9 milioane de angajaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Această situaţie nu poate să continue şi cred că un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar şi pentru generaţiile care vor veni", a spus Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că statul român "deja se împrumută în fiecare zi pentru a plăti pensii", iar calculele făcute de PDL cu privire la propunerea opoziţiei arată că, dacă punctul de pensie ar fi rămas pe sistemul de 45 la sută, anul viitor România ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar, în 2012, alte şase miliarde de euro.
"Asta e o realitate economică, căreia PSD nu îi oferă nicio soluţie. El este de fapt interesat nu să ofere soluţii economice, ci să profite, electoral, de pe urma probemelor românilor. Creşterea punctului de pensie, propunerea făcută de PSD, a demonstrat că acesta vrea să câştige voturile pensionarilor transformând bugetul de pensii într-un joc de tip Caritas, în care beneficiile pensionarilor pot creşte fără nicio bază economică", a spus Anastase.
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, Anastase a spus că nu va interveni nicio schimbare faţă de prezent până în anul 2014, iar după anul 2014 vârsta de pensionare va creşte cu aproximativ trei luni în fiecare an până în anul 2030.
Anastase a explicat că, la nivelul întregului continent european, s-a produs "un dezechilibru", generat pe de o parte de scăderea natalităţii şi pe de altă parte de creşterea speranţei de viaţă, iar în aceste condiţii trebuie luate "de acum" decizii în ceea ce priveşte sistemul de pensii, "pentru ca generaţiile să poată susţine pensionarii de mâine prin cei care muncesc şi acum şi în viitor".
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele.
Discuţiile asupra legii au fost marcate de controverse între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, un moment semnificativ fiind cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei standard de pensionare.
După ce au votat de trei ori asupra aceluiaşi amendament, deputaţii au adoptat varianta iniţială aprobată de Senat, potrivit căreia vârsta de pensionare va fi atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani. Ei au respins astfel amendamentul acceptat în Comisia de muncă, potrivit căruia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de 63 de ani.
Discuţiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a părăsit sala înaintea votului, cerând majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar. Deputaţii PNL, la rândul lor, au părăsit sala, după votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.
PSD va ataca Legea pensiilor la Curtea Constituţională pentru desfiinţarea pensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensii, a precizat deputatul PSD Ioan Cindrea, joi, într-o conferinţă de presă.