CE este la curent cu decizia autorităţilor române de a reduce cheltuielile din sănătate şi "înţelege şi regretă implicaţiile potenţiale ale acestei decizii asupra sănătăţii şi bunăstării pacienţilor", însă aminteşte că statele membre au competenţe exclusive în gestionarea bugetelor lor de sănătate.
Comisia Europeană precizează, într-un răspuns la o interpelare a eurodeputatului Victor Boştinaru, că "este la curent cu decizia recentă a Guvernului României de reducere substanţială a cheltuielilor din sănătate în contextul crizei bugetare cu care se confruntă ţara" şi "înţelege şi regretă implicaţiile potenţiale ale acestei decizii asupra sănătăţii şi bunăstării pacienţilor".
Dar, adaugă Comisia, "în conformitate cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, statelor membre le revin competenţele pentru definirea politicilor de sănătate şi pentru organizarea şi furnizarea serviciilor de sănătate". Astfel, potrivit CE, statele membre au competenţe exclusive în gestionarea bugetelor lor de sănătate, asigurând totodată accesul corespunzător la tratament al cetăţenilor lor, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Observaţiile se regăsesc într-un răspuns acordat de Comisia Europeană în urma unei interpelări a eurodeputatului PSD Victor Boştinaru. Boştinaru apreciază că, prin acest răspuns, "Comisia Europeană subliniază de fapt că responsabilitatea aparţine în întregime Guvernului României, cu toate implicaţiile grave ale unor asemenea măsuri".
El a adresat interpelarea la sfârşitul lunii iulie, apreciind că măsurile legislative introduse recent de Guvernul României, în încercarea sa de a stabiliza criza economică cu care se confruntă ţara, includ reforme în domeniul sănătăţii ce diminuează dramatic subvenţiile acordate de statul român pentru medicamente.