"Pro Lex" a recomandat membrilor săi să nu mai efectueze ore suplimentare, fără dispoziţia scrisă a şefului unităţii, şi să nu mai contribuie financiar la acoperirea deficitului de logistică a structurii de poliţie la care sunt angajaţi şi ameninţă cu proteste dacă se recurge la concediu fără plată.
Efectele acestor măsuri vor fi vizibile, deoarece poliţiştii lucrează şi 200 de ore suplimentare lunar şi contribuie cu importante sume de bani din salariu pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, se arată într-un comunicat de joi al Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".
"«Pro Lex» nu îndeamnă poliţiştii la nemuncă, întrucât o astfel de formă de protest este nelegală şi afectează climatul de siguranţă publică, deşi starea materială în care se află poliţiştii ar justifica o astfel de reacţie", potrivit comunicatului.
"Pro Lex" va organiza şi participa la acţiuni de protest autorizate, dacă poliţiştii vor fi trimişi în concediu fǎrǎ platǎ, dacă nu se respectă angajamentele în ceea ce priveşte reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, având ca efect disponibilizarea poliţiştilor, sau dacă se menţine mǎsure de reducere a veniturilor cu 25 la sută şi în 2011.
Preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia, declarat, miercuri, că poliţiştii îşi reduc activitatea, începând de luni nu mai participă la audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia.
Liderul poliţiştilor a declarat că poliţiştii îşi vor limita activitatea la 75 la sută, pentru că sunt plătiţi doar 75 la sută. Membrii din teritoriu au cerut chiar întreruperea totală a activităţii.
Gruia a precizat că poliţiştii nu vor declara grevă şi nici nu vor participa la această formă de protest, acţiunile lor fiind similare cu cele ale magistraţilor din septembrie 2009 şi poliţiştii va trebui să fie trataţi similar cu magistraţii de către instuţiile statului.
Inspectoratul General al Poliţiei Române afirmă că serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu, poliţistului îi este interzis să declare sau să participe la greve, iar nemulţumirile şi le pot exprima în timpul liber, conform prevederilor legale.
Poliţistul are datoria de a răspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, să se sesizeze despre orice încălcare a legii, având obligaţia să intervină cu promptitudine pentru soluţionarea acesteia, în conformitate cu prerogativele specifice funcţiei publice pe care o deţine. Poliţiştii îşi pot exprima nemulţumirile, în timpul liber, conform prevederilor legale în vigoare, afirmă IGPR.
(16 sep 2010, 21:19:19