Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă potrivit căreia consiliile locale şi judeţene pot acorda şi alte facilităţi decât cele stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii donatorilor de sânge care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Senatorii au adoptat, cu 47 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, o propunere legislativă pentru completarea Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.
Proiectul de act normativ îi are ca iniţiatori pe deputaţii PSD Adrian Mocanu şi Emil Moldovan.
Potrivit legii, facilităţile suplimentare ce vor fi acordate donatorilor de sânge vor fi stabilte prin hotărâre a consiliului local, respectiv judeţean şi vor fi suportate din bugetul unităţii administrativ-teritoriale.
Comisia pentru sănătate a propus, iniţial, respingerea iniţiativei legislative, invocând caracterul onorific al actului donării de sânge şi faptul că potrivit legii activitatea de transfuzie sanguină este de tip non-profit.
Comisia a mai apreciat că proiectul de act normativ nu e este în concordanţă cu eforturile făcute de Uniunea Europeană, OMS, UNAIDS (Programul ONU pentru HIV-SIDA) prin care se urmăreşte implementarea sută la sută a donării voluntare de sânge, implementare realizată doar în 40 de ţări ale lumii.
În prezent, potrivit Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, drepturile şi obligaţiile donatorilor sunt stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Senatorii au respins raportul negativ al comisiei de specialitate şi au adoptat iniţiativa legislativă, care a fost dezbătură de Senat în calitatea de primă Cameră sesizată.