Guvernul estimează că economia va creşte cu 1,5% în 2011, după doi ani de recesiune, avans care ar urma să urce la 3,9% în 2012 şi şi 4,5% în 2013.
"Cadrul macroeconomic pentru anul 2011 ia în considerare faptul că evoluţiile economice şi financiare se vor îmbunătăţi, recesiunea îşi va reduce amplitudinea pe parcursul primului semestru al anului, astfel încât pe medie să fie posibilă o majorare a Produsului Intern Brut cu 1,5%", se spune în strategia fiscal-bugetară pentru următorii trei ani, document aprobat miercuri de Guvern.
Motorul creşterii pentru anii 2012 şi 2013 va fi cererea internă, din care formarea brută de capital fix va înregistra dinamici superioare celor ale consumului final. La această estimare s-a avut în vedere creşterea resurselor de finanţare a proiectelor aflate în derulare, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finanţării fin bugetul de stat a investiţiilor eligibile.
Potrivit documentului, cererea internă îşi va mări contribuţia la creşterea PIB de la 1,8% anul viitor, la 4,3% în 2012 şi 4,8% în 2013.
Comerţul exterior de bunuri şi servicii se va relansa, în condiţiile creşterii cererii interne şi externe şi a schimburilor comerciale la nivel global. În această ipoteză, atât exporturile, cât şi importurile se vor majora, însă contribuţia exportului net la creşterea PIB va fi uşor negativă de-a lungul perioadei.
Potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, România ar putea înregistra în trimestrul trei o nouă creştere a PIB, însă ultimul trimestru al acestui an ar putea fi pe minus, în condiţiile în care se va respecta ciclicitatea economiei.
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.
Economia s-a contractat cu 7,1% în 2009, iar proiecţiile pentru acest an indică un recul de 1,9%.