Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că vârsta reală de pensionare este atât la femei, cât şi la bărbaţi mai mică decât cea standard, prevăzută de lege, el adăugând că nu se mai poate continua metoda de pensionare anticipată şi cu pensii foarte mari.
"La bărbaţi, vârsta medie reală în practică este de 56 de ani şi 6 luni. Vârsta standard din lege ar trebui să fie de 63 de ani şi 7 luni", a spus Boc, adăugând că acest fenomen a fost posibil "tot ca urmare a pervertirii sistemului de pensii în decursul timpului, în detrimentul susţinerii acestuia".
"La femei, vârsta reală de pensionare este de 55 de ani şi 7 luni. Vârsta standard potrivit legii ar trebui să fie de 58 de ani şi 7 luni. Iarăşi o discrepanţă majoră", a adăugat Boc.
"Nu se mai poate să ne pensionăm şi foarte repede şi să avem şi pensii foarte mari. Nu se poate continua cu o asemenea modalitate", a declarat premierul.
El a amintit că în luna iulie Guvernul a pus capăt "abuzului" pensiilor care nu se bazau pe principiul contributivităţii.
"Am curmat în luna iulie acel abuz al pensiilor care nu aveau la bază principiul contributivităţii şi a fost un pas înainte pentru diminuarea pensiilor de lux. Acum este momentul să facem şi cel de-al doilea pas, astfel încât bugetul de pensii să poată fi sustenabil, să poată fi susţinut în anii următori", a explicat el.
Boc a amintit că Guvernul pe care îl conduce a ales un model de creştere economică şi sănătoasă care să scoată România din recesiune şi "s-o ducă pe creştere economică în 2011".
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 12 voturi "pentru" şi opt abţineri, raportul la proiectul legii pensiilor, stabilind că valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie, amendamentul în acest sens aparţinând PSD şi PNL.
Un alt amendament adoptat de Comisia de muncă prevede că vârsta de pensionare la femei va fi de 63 de ani, iar cea pentru bărbaţi de 65 de ani.