Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se abrogă prevederea potrivit căreia restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate a cetăţenilor români poate fi dispusă, de către instanţe, cu privire la persoana returnată dintr-un stat în baza unui acord de readmisie.
În prezent, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prevede că restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate a cetăţenilor români în acest caz poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult trei ani.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, această măsură se dispune, la solicitarea Direcţiei Generale de Paşapoarte, cu privire la statul de pe teritoriul căruia a fost returnată persoana, de către tribunalul în a cărui rază teritorială se află domiciliul acestei persoane, iar când aceasta are domiciliul în străinătate, de către Tribunalul Bucureşti.
Proiectul mai prevede că încetează de drept toate măsurile de restrângere a exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate a cetăţenilor români, dispuse, până în prezent, de către instanţele competente cu privire la persoana returnată dintr-un stat în baza unui acord de readmisie încheiat între România şi acel stat.
Actul normativ mai stipulează încetarea tuturor măsurilor de suspendare a exercitării dreptului la liberă circulație dispuse pentru încălcarea acestei interdicţii.
În lege se mai prevede încetarea tuturor procedurilor judiciare aflate în curs de desfăşurare şi pentru care nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest cazuri.
În cursul dezbaterilor, ministrul Administrației şi Internelor, Vasile Blaga, a spus că modificarea în acest sens a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate s-a făcut ca urmare a faptului că din 1 ianuarie 2007 acordurile de readmisie convenite de România cu statele membre ale Uniunii Europene sunt caduce pentru că se aplică prevederile Directivei 38, care a preluat părţi din tratatele de readmisie.
Pe de altă parte, el a menţionat că România este obligată să respecte o decizie a CEDO, pronunţată în data de 10 iunie 2008 într-o cauză privind un cetăţean român, care prevede împrejurarea că faţă de un cetățean al UE s-a dispus măsura returnării de pe teritoriul unui stat membru unde şedea ilegal nu ar putea fi luată în considerare de statul membru de origine al acestuia pentru a limita dreptul la liberă circulație al cetățeanului respectiv decât în măsura în care conduita acestuia reprezintă o amenințare reală şi prezentă şi suficient de gravă la adresa unui interes fundamental al societății.
Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a anunţat că senatorii liberali vor susţine adoptarea acestui proiect de lege. În ceea ce priveşte returnarea cetăţenilor romi din Franţa, el a arătat că acestă acţiune cu caracter politic aduce atingere valorilor europene.
Meleşcanu a spus că Guvernul şi Parlamentul Românei trebuie să spijine procedura de infringement care priveşte statul francez.
Senatorul liberal a mai arătat că orice atingere care se aduce drepturilor etniei rome nu este acceptabilă.
Teodor Meleşcanu a menționat că este nevoie de un efort pentru a fi folosite fondurile europene pentru programe sociale de integrare a romilor. El a spus că România are la dispoziție 25,7 miliarde de euro din care a "tras" numai 80 de miliaone de euro pentru programe de incluziune.
Senatorul PDL Radu F. Alexandru a criticat reacţiile reflexe ale unora care susţin că România şi cetăţenii români sunt mereu nedreptăţiţi. El a subliniat că persoane expulzate din Franţa sunt vinovate de fapte antisociale, realitate pe care România trebuie să şi-o asume.
Senatorul democrat-liberal a respins acuzațiile "politicianiste" făcute de colegii săi de Senat, care îi acuză pe preşedinte, pe premier şi pe ministrul de Externe că nu fac nimic pentru cetăţenii români care sunt expulzaţi pentru au încălcat legea în statul gazdă.