Mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului, printre care Palatul Arhiepiscopal, terenuri şi autoturisme, au fost puse sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, pentru o datorie către stat de peste 4,2 milioane de lei, a anunţat, marţi, DGFP.
Într-un comunicat de presă al DGFP Constanţa se precizează că la 14 septembrie Arhiepiscopia Tomisului înregistrează obligaţii fiscale restante către bugetul general consolidat în valoare de 4.216.119 lei, din care 2.843.521 de lei reprezintă debit, iar 1.372.098 de lei - "accesorii".
Conform sursei citate, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale restante către bugetul general consolidat au fost emise somaţii, conform prevederilor O.G.92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată cu modificările ulterioare, precum şi adrese de înfiinţarea a popririi asupra disbonibilităţilor băneşti către băncile: BRD, BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Românească, Unicredit Ţiriac Bank şi Garantibank.
De asemenea, a fost instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, printre care Palatul Arhiepiscopal, a cărui suprafaţă construită este de 810 metri pătraţi, aflat în municipiul Constanţa, jumătate din dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă totală de nouă hectare şi 5.000 de metri pătraţi, situat în extravilanul oraşului Ovidiu din judeţul Constanţa, precum şi asupra unui apartament cu două camere şi dependinţe cu o suprafaţă de 46,57 metri traţi, din Constanţa.
Totodată, a fost pus sechestru pe mai multe terenuri şi pe 13 autovehicule ale Arhiepiscopiei Tomisului.
La rândul său, Biroul de presă al Arhiepiscopiei a răspuns, tot printr-un comunicat de presă, că totul este o eroare.
"Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 53 din 16 ianuarie 2008, bunurile sacre, respectiv cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate exclusiv şi direct cultului, sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile… (alin. 2). Sunt asimilate cu bunurile sacre şi beneficiază de acelaşi regim juridic şi: casa parohială, vatra parohială şi mănăstirească, incinta Centrului eparhial, a Centrului patriarhal… (alin. 4). Prin urmare, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu poate face obiectul unui sechestru. Dacă, totuşi, acest lucru s-a întâmplat, la mijloc nu poate fi decât o eroare", se menţionează în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului, fără a se face vreo menţiune cu privire la sechestrul instituit asupra celorlalte bunuri mobile sau imobile ori la datoriile către bugetul de stat.