Mai mulţi lideri ai principalelor conferederaţii sindicale discută, luni, cu conducerea PSD, posibilitatea susţinerii unor amendamente ale sindicaliştilor la legea pensiilor şi la legea salarizării unitare.
Liderii principalelor confederaţii sindicale, printre care Dumitru Costin (BNS), Marius Petcu (CNSLR Frăţia) şi Teodor Paraschiv (Cartel ALFA), discută, la sediul PSD, cu conducerea acestui partid, principalele amendamente ale sindicatelor la mai multe legi care urmează a fi dezbătute în Parlament în această sesiune parlamentară.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, înaintea întâlnirii, că discuţiile au ca obiectiv doar priorităţile legislative, fără a se negocia un eventual acord sau sprijin cu PSD pentru acţiunile sindicale.
"Noi am venit aici cu o agendă pe care o să o supunem atenţiei celor din PSD. Sper ca şi alte partide politice să arate acelaşi tip de interes. Sperăm, nu e obligatoriu. Încercăm să stabilim nişte mecanisme de lucru pentru perioada imediat următoare, nu de altceva, dar o să fie o toamnă extrem de încercată, cel puţin în ceea ce priveşte iniţiative legislative, acte normative, legi care urmează să fie aprobate, legea pensiilor, salarizarea în domeniul bugetar, modificarea inspecţiei muncii", a precizat el.
Costin a spus că doreşte ca la discuţia cu conducerea PSD să se stabilească "mecanisme de lucru" pentru ca modificările susţinute de sindicate la legile din Parlament să fie susţinute în plen.
"Dacă nu avem audienţă pe zona guvernamentală (...), atât timp cât nu reuşeşti cu un milion de argumente economice, juridice, nu reuşeşti să-i convingi şi ei tot pe a lor o ţin, încerci pe calea aceasta, prin stabilirea unor mecanisme de lucru cu cei din comisiile parlamentare să scoatem nişte modificări în actele normative care să ducă la nişte legi de calitate", a mai afirmat liderul sindical.
Peste 20.000 de sindicalişti ai CNSLR-Frăţia vor participa, în 22 septembrie, la un miting şi un marş în Capitală, preşedintele Confederaţiei, Marius Petcu, afirmând, luni, că nu are până în prezent semnale din partea celorlalte confederaţii că vor să participe la protest.
Sindicaliştii vor un salariu minim pe economie la nivel naţional de cel puţin 750 de lei, revenirea la salariile din 2009, stoparea disponibilizărilor, păstrarea actualei forme a Codului Muncii, blocarea iniţiativei privind anularea negocierii la nivel de ramură.