Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 sep 2010 - Anul XV, nr. 213 (4504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mureş: Zeci de autoturisme, inclusiv de lux, confiscate în dosarul înşelăciunilor cu autotractoare

Vineri, 10 Septembrie 2010 (18:38:12)

Procurorii şi poliţiştii din Mureş au confiscat zeci de autoturisme, inclusiv de lux, de la domiciliile şi firmele celor 22 de suspecţi din dosarul înşelăciunilor cu autotractoare comise în dauna unor societăţi comerciale de leasing, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din Târgu Mureş, comisarul Emilian Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în acest dosar au fost făcute percheziţii simultan la 20 de domicilii şi firme ale membrilor grupării.

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi sigilate în vederea indisponibilizării 14 autovehicule de tip cap tractor, 14 semiremorci, patru autoturisme şi un autostivuitor.

Totodată, au fost ridicate sumele de 1.450 de euro, 1.400 de dolari, 35.700 de lei, precum şi 11 laptopuri, trei unităţi centrale şi alte medii de stocare a datelor.

"Au fost percheziţionate un număr de 20 de domicilii şi sedii ale unor societăţi comerciale aparţinând membrilor grupării. În urma activităţilor infracţionale desfăşurate, societăţile şi persoanele în cauză au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 700.000 de euro. În ceea ce priveşte prejudiciul cauzat societăţilor de leasing, acestea urmează să se constituie ca parte civilă. Au fost sigilate mai multe autovehicule tip cap tractor, semiremorci, autoturisme aparţinând membrilor grupării, maşini care au fost obţinute fraudulos din finanţările societăţilor de leasing, inclusiv maşini de lux", a precizat Oltean.

Cinci persoane, între care şi un fost angajat al RAR Mureş, au fost reţinute în dosarul înşelăciunilor cu autotractoare, comise în dauna unor societăţi comerciale de leasing, propunerile de arestare preventivă a acestora pentru 29 de zile fiind judecate, la ora transmiterii acestei ştiri, de Tribunalul Mureş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, în urmă cu o zi, s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţii C.S.R., M.S, C.C., B.O.R şi D.D.L.

Cei cinci au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar vineri procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Mureş arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

"În fapt, s-a reţinut că, începând cu anul 2008, cei în cauză au constituit, aderat sau sprijinit un grup infracţional organizat, a cărui activitate s-a axat pe inducerea în eroare a unor societăţi de leasing financiar, în urma cercetărilor efectuate fiind probate un număr de 25 acte materiale de înşelăciune în dauna acestora. De asemenea, s-a stabilit că în cadrul societăţilor comerciale controlate direct sau prin persoane interpuse de către membrii acestui grup infracţional organizat, activităţile comerciale nu au fost evidenţiate în documentele contabile, aceste societăţi sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor aferente, prejudiciul total cauzat astfel bugetului de stat fiind de aproximativ 700.000 de euro", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, s-a constatat că sumele de bani obţinute în mod ilegal au fost reintroduse în circuitul comercial sau au fost însuşite de către membrii grupării, realizându-se spălarea banilor ce constituiau produsul infracţiunii.

Inducerea în eroare a societăţilor de leasing financiar s-a desfăşurat după mai multe "tipare". Printre acestea se numără cumpărarea unor autotractoare uzate din străinătate, care erau vândute prin intermediul societăţilor comerciale aparţinând membrilor grupării către societăţile de leasing ca maşini noi sau aproape noi, după care acestea erau preluate, în calitate de utilizatori, în baza unor contracte de leasing financiar, de către alte societăţi controlate de către membrii grupării, care ulterior nu mai achitau ratele şi nici nu restituiau bunurile proprietarului de drept.

De asemenea, se recurgea la dezasamblarea autotractoarelor astfel obţinute şi asamblarea pieselor pe şasiurile altor autotractoare achiziţionate sau incendiate din străinătate, care erau prezentate de aceleaşi societăţi comerciale controlate de membrii grupării altor firme de leasing, după care erau preluate ca utilizatori de către alte societăţi controlate, la rândul lor, de grupul infracţional organizat, care nu achitau ratele şi nu restituiau autovehiculele către societăţile de leasing.

Totodată, se apela la preluarea în leasing de către firmele controlate de membrii grupului infracţional organizat a unor autotractoare noi, în baza unor documente contabile (bilanţuri şi balanţe analitice purtând ştampila administraţiei financiare şi număr de înregistrare la aceasta) false, pentru a atesta bonitatea financiară a societăţilor comerciale, sau a unor contracte de prestări servicii false care atestau în mod nereal o activitate comercială desfăşurată în cadrul acestor societăţi, respectiv un venit constant al acestora; nici pentru aceste autotractoare nu au fost achitate ratele contractuale, iar bunurile nu au fost restituite după rezilierea contractelor de leasing financiar.

Prin modalităţi asemănătoare, membrii grupării au obţinut pentru folosul propriu posesia şi folosinţa unor autoturisme de lux, mărcile Mercedes şi BMW.

Totodată, s-a stabilit că întreaga activitate a fost sprijinită de un angajat al Registrului Auto Român Mureş, care nu a urmat procedurile legale de omologare- recarosare pentru vehiculele avariate, respectiv pentru celelalte autovehicule în cadrul activităţilor de reînmatriculare UE şi autentificare, deşi deţinea cărţile de identitate originale ale autovehiculelor şi avea şi obligaţia de a verifica baza de date a instituţiei, a atestat în cărţile de identitate româneşti ale autovehiculelor anul de fabricaţie al acestora mult superior decât cel real, acestea fiind astfel "întinerite" de la unu la cinci ani.

Cauza a fost instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Târgu Mureş, fiind cercetaţi 22 de membri ai grupării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mureş: Zeci de autoturisme, inclusiv de lux, confiscate în dosarul înşelăciunilor cu autotractoare.
 Vizualizări articol: 1312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mureş: Zeci de autoturisme, inclusiv de lux, confiscate în dosarul înşelăciunilor cu autotractoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei