Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi exprimă surprinderea faţă de poziţia colegilor din Federaţia Educaţiei Naţionale şi FSI Spiru Haret, care au hotărât să formeze o alianţă sindicală, fără să invite la discuţii şi reprezentanţii FSLI.
Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Spiru Haret, unite vineri într-o alianţă a federaţiilor din învăţământ, au solicitat membrilor de sindicat să ignore politicienii care vor participa la festivităţile de deschidere a anului şcolar. Alianţa a anunţat că sindicaliştii vor participa la mai multe acţiuni de protest în lunile care urmează, nemulţumiţi de scăderea salariilor în educaţie şi de disponibilizări.
"Suntem de părere că unitatea şi solidaritatea ar trebui să caracterizeze mişcarea sindicală, în actualul context socio-economic al României. Experienţa mişcărilor sindicale, din ultima perioadă, ne-a demonstrat că pentru acţiuni de impact este nevoie de o forţă. În acest sens amintim opiniei publice că FSLI reprezintă interesele a peste 195 de mii de angajaţi din învățământ, respectiv 60 la sută din numărul total de salariaţi din educaţie", arată liderul Aurel Cornea al FSLI.
Potrivit lui Cornea, oamenii pe care FSLI îi reprezintă sunt în aşteptarea unor măsuri concrete, prin care să le fie apărate drepturile.
"FSLI a pus în aplicare deja un plan pentru spirijinirea membrilor de sindicat, cerând în instanţă acordarea drepturilor pierdute, după aplicarea măsurilor de austeritate. În aceste zile are loc întrunirea Colegiului Naţional al Liderilor FSLI. Scopul întâlnirii este acela de a identifica punct cu punct problemele pe care le au colegii noştri din fiecare judeţ", mai arată liderul.
În baza acestor analize, susţine Aurel Cornea, FSLI pregăteşte o strategie bine fundamentată pentru perioada următoare.
"În acest context, le transmitem colegilor din Alianţa federaţiilor din învăţământ că pot lua parte la acţiunile pe care FSLI le pregăteşte pentru viitor, întrucât nevoile şi intersele angajaţilor din învăţământ nu pot fi separate", spune Cornea.
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a declarat, vineri, că Alianţa federaţiilor din învăţământ este necesară din cauza situaţiei dezastroase în care se află România, în general, şi sistemul de învăţământ şi salariaţii din acest domeniu, în special, din cauza nevoii de unitate a acţiunii sindicale din învăţământ, din cazua creşterii credibilităţii acţiunilor sindicale atât în relaţia cu membri de sindicat cât şi în relaţiile cu alte structuri sindicale şi autorităţi.
Izvoranu a mai precizat că în perioada următoare membri Alianţa Federaţiilor din Învăţământ (AFI) vor ignora politicienii care vor participa la festivităţile de deschiderea anului şcolar 2010-2011 prin trimiterea unui apel către cadre didactice şi părinţi.
Sindicaliştii vor organiza un miting la Cotroceni, în 5 octombrie, cu coazia Zilei Mondiale a Educaţiei, vor depune memorii la Comisia Europeană, vor participa la euromitingul la Bruxelles din 29 septembrie.
Întrebat de ce FSLI şi Federaţia Alma Mater, celelalte federaţii sindicale din educaţie nu sunt prezent în această alianţă, preşedintele executiv al Spiru Haret, Marius Nistor, a motivat: "Pentru că noi am vrut şi am găsit puterea necesară să trecem peste tot ce ne separă".