Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni, relatează AFP.
Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi pentru şi 245 împotrivă.
Parlamentul se declară "preocupat de măsurile luate de autorităţile franceze, precum şi de autorităţile din alte state membre, împotriva romilor şi a nomazilor, prevăzând expulzarea lor".
Rezoluţia adoptată cere Parisului şi celorlalte autorităţi "să suspende imediat toate expulzările de romi".
O altă rezoluţie, prezentată de dreapta, prin intemediul Partidului Popular European, principalul grup politic din cadrul Parlamentului, dar şi de eurodeputaţi eurosceptici, din cadrul ECR, care nu condamna politica franceză faţă de romi, a fost respinsă de Legislativ.
Textul adoptat critică, de asemenea, recenta reuniune asupra imigraţiei şi liberei circulaţii, organizată la Paris, la iniţiativa Guvernului francez. Rezoluţia insistă asupra faptului că aceste subiecte ţin, potrivit textului, "de competenţa Uniunii Europene".
"Această atitudine a fost însoţită de un val de stigmatizare a romilor şi de o denigrare a ţiganilor în discursurile politice", arată textul.
"Dreptul tuturor cetăţenilor Uniunii şi membrilor familiilor lor de a circula şi a sta, în mod liber, pe teritoriul Uniunii constituie un pilon al cetăţeniei Uniunii, aşa cum este aceasta definită de tratate", subliniază rezoluţia.
Franţa susţine că toate acţiunile de desfiinţare a taberelor şi expulzările se desfăşoară în cadrul legilor Republicii şi reglementărilor europene.
Comisia şi-a exprimat, marţi, aprobarea generală cu privire la garanţiile aduse de Franţa, în pofida faptului că intenţionează să supravegheze îndeaproape situaţia.