Peste 90,5% dintre copii vor învăţa în şcoli autorizate sanitar sau care vor obţine avizul în foarte scurt timp, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei a declarat, într-o conferinţă de presă, că şcolile fără autorizaţie sanitară, dar care au posibilitatea să mute copii în alte unităţi apropiate ar putea fi închise.
O situaţie exactă a comasării sau desfiinţării unităţilor de învăţământ va fi anunţată în prima săptămână a anului şcolar, care începe în 13 septembrie, a mai spus Funeriu.
Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze, de asemenea, că noul an şcolar este unul din cele mai bine pregătite din ultimii ani, arătând că numărul cadrelor didactice titulare a crescut cu 4.000, în schimb a fost redus numărul celor necalificaţi şi al normelor ocupate de profesori pensionari.
"Numărul de norme ocupate de cadre didactice necalificate din sistem este cu 60% mai mic decât în 2009. De asemenea, numărul de norme ocupate de cadre didactice pensionare este mai mic cu 52% faţă de anul trecut. Totodată, numărul de norme ocupate de cadre didactice titulare, adică foarte bine calificate, este cu 4.000 mai mare decât în 2009. În acest context putem spune că şcolile sunt pregătite şi profesorii sunt pe posturi, doar 0,5% dintre ei nu au încă stabilite clasele unde vor preda, faţă de aproximativ 10% anul trecut", a declarat ministrul Funeriu, precizând că prin aceste măsuri a crescut stabilitarea şi predictibilitatea în sistem.
Funeriu a mai spus că în România există peste 320.000 de oameni implicaţi în sistemul educaţional.
De asemenea, ministrul Educaţiei a adăugat că 670.000 de copii, echivalentul a trei generaţii, vor beneficia de rechizite gratuite, valoarea totală a acestora fiind de 18 milioane de lei. De asemenea, toţi şcolarii până la clasa a X-a vor primi manuale gratuite, 20% fiind cărţi noi.
"Toţi copiii de clasa întâi vor primi manuale noi", a precizat ministrul Educaţiei.
În ce priveşte asigurarea transportul şcolar, Funeriu a spus că va face o realocare judicioasă a mijloacelor de transport pe baza anlizelor din judeţe, împreună cu achiziţionarea a aproximativ 200 de microbuze noi.
De asemenea, ministerul Educaţiei a mai spus că va distribui în scurt timp aproape 100 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la şcoli.
"Am distribuit deja, prin două hotărâri de Guvern, 181 milioane de lei, bani alocaţi exclusiv pe criterii de necesitate pentru lucrări la şcoli aflate în stadiul final de finisare", a precizat Daniel Funeriu.
El a adăugat că Ministerul Educaţiei are în derulare programul "Bani de liceu", de care beneficiază 125.000 de elevi, fiecre primind lunar 180 de lei pentru a merge la şcoală, valoarea totală fiind de 178 de milioane de lei.
Întrebat dacă Ministerul Educaţiei va sancţiona profesorii care au obţinut rezultate slabe la bacalaureat, ministrul Funeriu a spus că aceasta este de competenţa inspectoratelor şcolare şi conducerii şcolilor. Totodată, el a precizat că a desemnat o comisie care să analizeze rezultatele la examenele de bacalaureat.
Întrebat dacă ştie că sunt copii care nu pot fi transportaţi la şcoală pentru că nu există mijloace de transport, Funeriu a răspuns: "Tot ceea ce au spus sindicatele până acum a fost fals, ceea ce a spus Ministerul Educaţiei a fost adevărat. Nu exclud faptul că pot fi situaţii izolate cu probleme, dar toate acestea se vor rezolva".