Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că, în 2011, România are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, deficitul convenit cu FMI, afirmând că ar fi rezonabil să obţină credite pe termen mediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeană.
Întrebat dacă România are nevoie doar de 5,7 miliarde de euro pentru anul viitor, Traian Băsescu a răspuns: "Bineînţeles că nu. În principal acesta va fi deficitul. Ori, trebuie să împrumutăm să acoperim deficitul, noi trebuie să ne plătim dobânzile la creditele pe care le avem până acum. Orice analiză economică arată că România plăteşte dobânzi cam 5% din venitul bugetului de stat, ceea ce însă este rezonabil dacă reuşim să ne menţinem aici, să facem împrumuturi pe termen mediu şi lung, şi nu pe termen scurt, pentru 30 de zile, 60 de zile sau 6 luni. Avem şi 1,4 miliarde de euro de rambursat la credite. Nu este o sumă pe care România să nu o poată rambursa, deci, marea noastră problemă este finanţarea deficitului".
Şeful statului a criticat din nou măsurile luate în 2007-2008.
"Pentru ce am făcut în 2007-2008 şi efectul că am ajuns într-o situaţie foarte grea în 2009, România şi-a pierdut credibilitatea în ochii finanţelor internaţionale şi atunci soluţia este să rămânem în acord cu Fondul ca un garant alături de Guvern că se va face un program care va aduce echilibru în finanţele publice ale României", a declarat Traian Băsescu.
El a propus "românilor şi clasei politice" ca din banii pe care România îi va împrumuta anul viitor un sfert să fie pentru investiţii.
Întrebat de unde va împrumuta România bani în 2011, el a indicat FMI, UE sau piaţa liberă.
"Cel mai avantajos ar fi să-i luăm prin Uniunea Europeană, pentru că sunt dobânzi mult mai mici, Fondul nu va mai accepta să finanţeze deficitul bugetar, deci dacă luăm bani de la Fond vor merge în consolidarea rezervei valutare a României. Dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate şi să găsim o formulă de la structuri care finanţează guverne, nu de pe piaţa liberă. Aţi văzut că şi în interior băncile cer dobânzi foarte mari şi termene scurte. România ar avea nevoie ca cei 5,7 miliarde să-i împrumute în condiţii de termen mediu, nu rambursare imediată, adică întâi să se redreseze, să treacă la o creştere de 4-5% a PIB şi pe urmă să înceapă să ramburseze. Dar asta este o chestiune care nu ţine numai de noi, va trebui ca şi partenerii să fie de acord cu modul de finanţare. Dacă nu va trebui să mergem pe piaţă cu dobânzi mari şi asta e. Dar cu Fondul, în principiu, nu va fi un acord de finanţare ci un precautionary agreement, un acord de precauţie", a adăugat şeful statului.
El a amintit că a atenţionat în trecut erorile făcute.
"Vă spun cu regret că s-a ajuns aici dar nu-mi puteţi reproşa că nu am spus public: atenţie, ce aţi făcut cu pensiile e prea mult. Intraţi pe site-ul Preşedinţiei, şi acum este analiza publică în care spuneam ce se va întâmpla. Nu eu, am avut un grup de specialişti. Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le plătim. Nu-mi place că trebuie să fiu eu cel care vorbeşte despre ele şi despre austeritate, nu era stilul meu, de regulă îmi plăcea să vorbesc bine oamenilor, acum spun lucruri neplăcute, pentru că trebuie să o fac, nu are cine să o facă altcineva", a mai spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR1, că în zilele următoare va avea discuţii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor găsi soluţii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, din banii împrumutaţi, pentru investiţii.
Şeful statului a menţionat că deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4% din PIB, adică 5,7 miliarde euro şi a precizat că "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, şomaj şi arierate.
Traian Băsescu a precizat că a avut o discuţie cu miniştrii luni şi marţi seară, cerând să găsească soluţii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, 1,5 miliarde să fie pentru investiţii.
"Am avut o discuţie cu miniştrii şi ieri seară şi alatăieri seară şi i-am rugat să găsească soluţii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, măcar 1,5 miliarde să fie pentru investiţii. Să sperăm că vor găsi formule. Adică din banii pe care îi împrumutăm, avem dreptul să împrumutăm 5,7 miliarde de euro, din aceşti bani 1,5 miliarde să fie pentru investiţii", a spus Băsescu.