Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au găsit nereguli la jumătate din cei aproape 800 de producători, distribuitori şi comercianţi de ape minerale controlaţi, pentru care au dat amenzi de peste 750.000 de lei şi au retras de la vânzare 40.000 de litri de apă.
Controalele au avut loc în perioada 2-13 august, la 788 de operatori economici, din care 35 de producători, 111 distribuitori, 577 de magazine şi 65 de staţii de benzină, comisarii de la Protecţia Consumatorilor verificând dacă aceştia respectă normele legale la comercializare şi etichetare, prezentarea şi publicitatea apelor minerale naturale, inclusiv a celor de izvor, se arată într-un comunicat de miercuri al ANPC.
Comisarii ANPC au găsit nereguli la 433 (55 la sută) dintre operatorii economici controlaţi, după ce au verificat aproximativ 2.629.000 de litri de apă minerală naturală şi apă de izvor, la 370.000 de litri din cantitatea controlată (14 la sută) depistând abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
Astfel, în urma controalelor comisarii ANPC au retras de la comercializare 40.000 de litri de apă minerală naturală şi de izvor depozitată la o temperatură peste cea impusă de producători şi sub acţiunea directă a soarelui sau care era expirată. Nouă la sută din cantitatea de apă controlată (330.000 de litri) a fost oprită temporar de la comercializare pentru deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare.
Comisarii au dat 281 de amenzi, în valoare totală de 759.800 de lei, precum şi 152 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Printre abaterile constatate de ANPC se numără comercializarea apei minerale naturale şi a celei de izvor provenite din aceeaşi sursă sub mai multe denumiri comerciale, utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizari, semne de natură să creeze confuzie cu apa minerală naturală sau apa de izvor, nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea apei minerale naturale îmbuteliate utilizate în alimentaţia sugarului, precum şi nerespectarea condiţiilor de depozitare.
ANPC sfătuieşte consumatorii să verifice modul de prezentare a ambalajului apei minerale şi etanşeitatea recipentelor, prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare sau expunere, să acorde atenţie condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciu atunci când producatorul impune condiţii în acest sens, să citească cu atenţie înscrisurile de pe etichete şi să cumpere numai acel produs care corespunde preferinţelor şi posibilităţilor lor.