Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE

Luni, 6 Septembrie 2010 (18:41:43)

Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă rămân la valori ridicate, ceea ce poate fi explicat prin "insulele de subdezvoltare socială" existente mai ales în mediul rural, unde 13 la sută dintre locuinţe sunt racordate la reţeaua de apă, faţă de 54 la sută în Uniunea Europeană.

Potrivit Strategiei Naţionale de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu experţi ai Băncii Mondiale şi care a fost pus în dezbatere publică, profilul mortalităţii în România păstrează încă multe caracteristici ale unei ţări mai puţin dezvoltate în comparaţie cu statele membre UE.

În document se arată că mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă rămân la valori ridicate, ceea ce poate fi explicat prin "subdezvoltarea socială" existentă mai ales în zonele rurale. Aici, numai 13 la sută (cel mai redus indice din UE) dintre locuinţe sunt racordate la o reţea centrală de alimentare cu apă şi 10 la sută la un sistem de canalizare (media UE este de 54 la sută), potrivit raportului "România - dosare politice pentru Guvernul României", realizat în 2009 de Banca Mondială şi citat în documentul MS.

Mortalitatea pe cauze de deces pe perioada 1990-2008 păstrează aceeaşi evoluţie multianuală, primul loc fiind ocupat de decese prin boli ale aparatului circulator, urmate de tumori, aparatul respirator, cel digestiv şi de decese prin accidente.

Bolile aparatului circulator şi a celui respirator prezintă cele mai mari rate de mortalitate în România, deşi au scăzut în mod accentuat faţă de anul 1990, se mai arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Mortalitatea prin tumori este în creştere, dar încă sub nivelul ratelor înscrise în celelalte ţări europene. Pe de altă parte, rata mortalităţii prin bolile aparatului digestiv a crescut faţă de anul 1990, iar cea privind leziunile traumatice este în scădere sensibilă.

Mortalitatea infantilă, deşi în scădere semnificativă (26,9 la o mie de născuţi vii în anul 1990, 18,6 în 2000, 18,4 în 2001, 17,3 în 2002, 6,7 în 2003, 16,8 în 2004, 15 în 2005, 13,9 în 2006, 12 în 2007 şi 11 în 2008), rămâne cea mai ridicată din Europa. Media mortalităţii infantile în UE este de 4,59 la o mie de născuţi vii.

În cadrul mortalităţii infantile, cea neonatală precoce (între zero şi şase zile) şi cea neonatală (prima lună) sunt în scădere uşoară. Şi mortalitatea infantilă după prima lună (mortalitatea infantilă postneonatală) este în scădere, dar rămâne încă foarte ridicată, la 45,9 la sută, aproape jumătate din decesele sub un an care se înregistrează după prima lună de viaţă, ceea ce înseamnă mari deficienţe în educaţia sanitară a mamelor respective şi, bineînţeles, şi a supravegherii insuficiente din partea personalului sanitar, potrivit documentului citat.

Un alt indicator mai slab înregistrat în România comparativ cu celelalte state UE este cel privind speranţa de viaţă.

Astfel, România, alături de alte ţări est-europene, prezintă un indicator relativ scăzut al speranţei de viaţă la naştere (de 73,27 ani în 2007), ceea ce indică o stare de sănătate nesatisfăcătoare, ca urmare în primul rând a unei situaţii social-economice grele, se mai arată în Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei