Aproximativ 200 de agricultori afiliaţi Ligii Producătorilor Agricoli din România, au pichetat, joi, Prefectura Vrancea, protestatarii aducând un ţap denumit "Ţapul Boc", precum şi un sicriu şi o cruce pe care au scris: "Acesta va fi viitorul zootehniei!", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Prefecturii, unde au strigat lozinci antiguvernamentale precum "Jos Guvernul Boc!" sau "Demisia!".
De asemenea, agricultorii au fluierat şi au purtat pancarte pe care scria "Agricultorii, siguranţa alimentară a României", "Noi facem pâine nu politică", "Agricultura=dezastru!", "Atenţie înmormantăm agricultura!" şi "Cât să mai asistăm la masacrarea agriculturii romaneşti?"
Cei aproximativ 200 de protestatari au adus în centrul municipiului Focşani mai multe tractoare cu care au blocat o parte din bulevardul Unirii.
Agricultorii au venit şi cu o autoutilitară în care se afla un ţap denumit "Ţapul Boc", iar pe maşină se afla un sicriu şi o cruce pe care scria "Acesta va fi viitorul zootehniei!".
"Datorită vieţii actuale şi a ceea ce se întâmplă cu agricultură în momentul de faţă dorim să le arătăm guvernaţilor că agricultura este în faliment. Pentru starea în care ne-a adus vrem să îngropăm Guvernul Boc", a spus unul dintre protestatari.
Agricultorii cer subvenţii la terenuri, la culturi, în zootehnie şi la lapte.
"Noi nu mai putem lucra pământurile, nu avem bani, tractoare, utilaje, motorină şi din aceste motive vom lăsa pământurile pârloagă", susţine un alt participant la protest.
Alături de protestatari s-a aflat şi "ţăranul sărac din Cîmpineanca" cum se autointitulează Constantin Crăciun. Acesta a venit cu un miel care trăgea un cărucior pe care scria "ţăranul sărac" şi care a susţinut că protestează faţă de speculanţii din fruntea Guvernului. El a adăugat că PDL a făcut cele mai mari greşeli la conducerea ţării şi că vor păţi "la fel ca ţărăniştii".
"Protestez faţă de speculanţii din fruntea Guvernului care aduc alimente din China şi dinTurcia, iar noi, agricultorii români murim de foame. Dacă nu ieşim în stradă cu toţii vom avea mari probleme. Deja avem aproape cinci milioane de hectare de teren agricol nelucrat. PDL a făcut cele mai mari greşeli la conducerea ţării şi vor păţi la fel ca ţărăniştii", a spus agricultorul din Cîmpineanca.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), filiala Vrancea, Constantin Bazon, a precizat că a înmânat un set cu revendicările agricultorilor prefectului de Vrancea, dar nu crede că se va rezolva ceva.
Bazon a mai spus că dacă guvernanţii nu vor găsi soluţii, protestele vor continua.
"Cea mai importantă revendicare a noastră este plata pe unitate de suprafaţă şi pe cap de animal, respectiv cei 94 de euro alocaţi pentru fiecare hectar şi pe care Guvernul i-a tăiat. Nu ne vom opri aici, iar dacă solicitările noastre nu vor fi luate în considerare vom continua acţiunile de protest. Pe 9 septembrie vom protesta la Bucureşti, unde vor participa 15.000 de fermieri, iar dacă nici acolo nu se rezolvă problemele vom continua cu blocarea vămilor şi a drumurilor în 27 şi 28 septembrie. Nu ne vom opri nici aici. Vom merge la Bruxelles 600 de fermieri şi vom prezenta doleanţele noastre denumite «Salvaţi Agricultura». Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii, la Guvern, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă", a afirmat preşedintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon.
Protestul agricultorilor s-a încheiat la ora 13.00.
Reprezentanţii Federaţiei Agrostar anunţau, miercuri, că aproximativ 15.000 de agricultori, membri ai Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, vor picheta, joi, prefecturile din 23 de judeţe, cerând demisia ministrului Mihail Dumitru şi susţinerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier şi de creştere a animalelor.
Fermierii cer elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectorele agricol şi forestier, soluţii pentru plata pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii astfel încât acesta să poată fi folosit, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de calamităţi în agricultură, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic.