Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că a stabilit cu liderii PNL şi PC instalarea unui guvern de criză, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură ar trece de Parlament, cu un mandat limitat până în primăvara anului viitor.
Ponta a spus că PSD, PNL şi PC nu au stabilit încă nici data iniţierii moţiunii de cenzură, nici componenţa unui eventual alt guvern, nici dacă acesta va fi format din tehnicieni sau va fi politic, nici dacă premierul va fi independent sau nu.
"Vom discuta şi introducem împreună moţiunea de cenzură. O s-o introducem atunci când avem cele mai mari şanse. Nu aş vrea să o introducem mâine şi să pice, iar peste o lună, când avem şanse, să nu o mai putem depune", a adăugat el.
Ponta a precizat că PSD, PNL şi PC au căzut de acord ca eventualul guvern pe care îl vor propune să fie "de criză", cu un mandat limitat până în primăvara anului viitor.
El a menţionat că principalele măsuri ale acestui guvern vor fi revenirea la 19% a TVA, cu cote de 5% pentru alimentele de bază şi construcţii.
"În mod sigur, în primăvara anului viitor, acest guvern de criză poate să îşi înceteze mandatul şi să ne întoarcem la oameni", a afirmat preşedintele PSD.
Întrebat dacă PSD, PNL şi PC au evaluat şi şansele ca moţiunea de cenzură să treacă în Parlament, Ponta a răspuns: "Aud mereu întrebarea asta şi o să dau mereu acelaşi răspuns. Ceea ce noi garantăm este că toţi parlamentarii PSD şi PNL votează moţiunea (...) şi că discutăm şi cu alţi parlamentari dispuşi să voteze moţiunea, trecem peste anumite lucruri care ne-au deranjat pentru a-i convinge să voteze moţiunea".
Chestionat dacă acest guvern de criză ar urma să fie condus de un independent sau de un social-democrat, Ponta a răspuns: "Poate pentru jurnalişti numele sunt importante, pentru noi este important ce facem. Avem un program anticriză, vom găsi şi oameni buni să îl pună în practică".
Întrebat dacă premierul ar urma să fie de la PSD sau de la PNL, preşedintele PSD a răspuns: "Nu am discutat despre premier, ci despre ce trebuie să facă un guvern de criză".
Solicitat să precizeze dacă PSD PNL şi PC au discutat şi şansele din punct de vedere constituţional pentru a se ajunge la anticipate, Ponta a spus că decizia politică a celor trei partide este de "a merge înapoi la vot la oameni".
El a mai afirmat, răspunzând unei întrebări, că, dacă preşedintele refuză să numească premierul propus de PSD, PNL şi PC, opoziţia nu va ezita să apeleze la sancţiunea constituţională a suspendării şi a demiterii.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, după întâlnirea PSD-PC-PNL, că formaţiunile urmează să convină asupra unui guvern de criză, care să fie instalat "a doua zi" după căderea actualului Cabinet, în cazul adoptării moţiunii de cenzură.
Antonescu a mai spus că "guvernul de avarie" convenit de opoziţie va fi unul asumat politic, fiecare formaţiune urmând să desmeneze ce miniştri doreşte şi a precizat că liberalii porpun în continuare un premier independent.
La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, după întâlnirea partidelor din opoziţie, că premierul guvernului de criză, instalat în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, va trebui să îşi dea demisia după organizarea alegerilor anticipate.