Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că această toamnă va aduce în dezbaterea Senatului legi fundamentale pentru buna funcţionare a societăţii, cum ar fi Legea educaţiei şi Legea privind bugetul de stat pentru anul 2011.
"Avem în continuare o lege cu privire la educaţia naţională care are o semnificaţie strategică pentru modul în care va arăta România astăzi, mâine şi în perspectivă. Vom avea de dezbătut legi cu privire la situaţia economică şi socială", a menţionat Geoană.
El a spus că senatorii se vor pregăti de o manieră excepţională pentru dezbaterile cu privire la bugetul de stat.
"Aşteptăm cu nerăbdare ca Guvernul României, indiferent de formula care va rezulta din discuţiile din această perioadă, să vină în premieră în faţa noastră cu un adevărat buget multianual, care să corespundă priorităţilor declarate şi priorităţilor reale ale României", a precizat social-democratul.
Mircea Geoană a spus că, în şedinţa de miercuri, membrii conducerii Senatului au solicitat reprezentantului Guvernului, Valentin Iliescu, ca atunci când există dezbateri pe legi cu adevărat importante prezenţa miniştrilor de resort să fie un lucru obligatoriu, ca un semn de respect faţă de instituţia Parlamentului.
Pe de altă parte, Geoană a arătat că această sesiune parlamentară va marca intrarea în jumătatea ciclului politic al actualului Senat. "Este un moment obligatoriu în care trebuie să reflectăm cu privire la lucrurile pe care le-am făcut bine şi lucrurile pe care le putem perfecţiona în activitatea instituţiei noastre. Întregul sistem al instituţiilor statului român trebuie să treacă şi trec, cu sau fără voia titularilor de proiect, printr-un astfel de proces de regândire, de reaşezare şi de eficientizare", a apreciat el.
Potrivit lui Geoană, Senatul va continua să solicite instituţiilor din subordinea sa rapoarte de activitate şi va exercita un rol de supraveghere mult mai atent şi mult mai profund, el menţionând transmiterea unei solicitări către Consiliului Naţional de Integritate în legătură cu activitatea ANI
"Vom avea o privire mult mai severă şi mult mai pragmatică referitoare la obligaţiile noastre cu privire la instituţiile aflate în subordonarea Senatului şi a Parlamentului României", a ţinut să precizeze preşedintele Senatului.
Pe de altă parte, el a afirmat că există intenţia ca în această toamnă să se definitiveze arhitectura instituţională din România cu privire la problematica europeană.
"Suntem singurul stat din cele 27 state membre ale Uniunii Europene care nu are prin lege definită relaţia între executiv şi legislativ şi mecanismele necesare adoptării deciziilor în problematica europeană. Vom propune un mecanism de monitorizare activă a obligaţiilor ce decurg din aquis-ul comunitar şi din recentul proiectul Europa 2020 la care România va trebui să aibă propriul mecanism de raportare la obiectivelor comune europene", a adăugat el.