Ministrul Sănătăţii,Cseke Attila, are încredere că la o evantuală remaniere vor fi luate în considerare măsurile adoptate de fiecare ministru şi că va fi o evaluare corectă, bazată pe rezultatele fiecăruia.
"Am încredere că la o evantuală remaniere se vor lua în considerare măsurile luate de fiecare ministru şi că va fi o evaluare corectă, bazată pe rezultatele fiecăruia. Dar, cu toate acestea, sunt conştient că aceasta este o funcţie politică, deci orice ministru poate fi schimbat, în orice moment. Nici ministrul Sănătăţii nu face excepţie de la această regulă", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă a încheiat restructurarea din sistemul sanitar, Cseke Attila a spus că Ministerul Sănătăţii a adoptat cadrul legal pentru restructurare, conform solicitărilor Guvernului.
"Ministerul Sănătăţii a adoptat cadrul legal pentru restructurare, conform solicitărilor Guvernului României. Setul de măsuri privesc reorganizarea şi restructurarea instituţiei, precum şi cea a unităţilor din subordine. În ce priveşte reducerea numărului de posturi, în urma reorganizării, dintr-un număr de 9.920 de posturi existente în total, au fost reduse 1.621 de posturi, dintre care 978 vacante", a mai spus Cseke Attila.
Ministrul a adăugat în cadrul unităţilor finanţate integral de la bugetul de stat, dintre cele 7.872 de posturi au fost reduse 918, din care şapte de la Ministerul Sănătăţii, 497 de la Direcţiile de Sănătate Publică, 181 din unităţi subordonate ministerului şi 233 de posturi de medici rezidenţi. Din totalul acestora, 339 erau vacante, inclusiv toate posturile de medici rezidenţi.
Totodată, au fost reduse 69 posturi şi 10 funcţii de conducere odată cu restructurarea unor instituţii, prin comasarea unor unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii.
Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a preluat şi atribuţiile Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii, iar Agenţia Naţională a Medicamentului a fuzionat cu Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, fiind înfiinţată Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Prin Ordine de ministru a fost redus numărul funcţiilor de conducere de la Direcţiile de Sănătate Publică de la cinci la trei pe judeţ şi au fost reduse 497 de posturi la Direcţiile de Sănătate Publică.
De asemenea, a fost redus şi un post de secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, a adăugat ministrul Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii mai arătat că, în prezent, este în plină desfăşurare numirea tuturor directorilor adjuncţi de la Direcţiile de Sănătate Publică.
"Cadrul legislativ a fost elaborat şi aprobat, aplicarea acestuia în totalitate, respectând toate termenele legale, necesită însă un proces mai îndelungat, finalizarea procesului urmând a avea loc până la 1 octombrie 2010. Acum se află în plină desfăşurare numirea tuturor directorilor adjuncţi de la Direcţiile de Sănătate Publică", a mai spus Cseke Attila.
Întrebat dacă şi-a îndeplinit obligaţiile, ministrul Sănătăţii a spus că şi-a asumat pentru 2010 descentralizarea şi informatizarea, prima fiind îndeplinită.
"După cum ştiţi, eu nu sunt medic, vin din afara sistemului sanitar şi mă voi întoarce acolo. Am declarat de la preluarea portofoliului că doresc să iau măsuri prin care cetăţeanul să fie plasat în centrul sistemului, să ajungem să avem servicii medicale în interesul cetăţenilor. Mi-am asumat ca priorităţi pentru acest an descentralizarea şi informatizarea sistemului. Prima a fost îndeplinită, iar a doua este în continuare o necesitate urgentă a sistemului sanitar, responsabilităţile şi puterea de decizie în acest proces fiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pentru a putea avea putere decizională necesară îndeplinirii acestei priorităţi, este nevoie de aducerea CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii", a conchis ministrul Cseke Attila.
Miercuri, 1 septembrie, se împlineşte termenul de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu actualului guvern pentru "curăţenia de toamnă", respectiv pentru remaniere, iar în palatele Victoria şi Cotroceni, în spatele uşilor ferecate, mai marii zilei decid ce capete cad.
Luni seară, premierul Emil Boc le-a spus membrilor BPN al PDL, că, după ce va prezenta grupurilor parlamentare ale partidului raportul de evaluare a miniştrilor, va asculta punctele de vedere şi, după o consultare cu preşedintele, va veni cu propuneri legate de componenţa Cabinetului.
Marţi dimineaţă, mai mulţi lideri din conducerea PDL s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu primul-ministru Emil Boc înaintea noii sesiuni parlamentare şi a analiza activitatea membrilor Guvernului, pe care premierul o va prezenta miercuri grupurilor parlamentare democrat-liberale. După această întâlnire, potrivit unor surse oficiale, liderii democrat-liberali s-au deplasat la Palatul Cotroceni, pentru a se consulta cu şeful statului.