Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, consideră că activitatea sa de până acum în fruntea instituţiei nu-l recomandă ca fiind un ministru remaniabil, însă admite că face parte dintr-un Cabinet de sacrificiu forţat să ia măsuri evitate de toate guvernele ultimilor 20 de ani.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Laszlo Borbely a declarat că a făcut o analiză a activităţii sale la conducerea Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) şi că, în urma acesteia, a ajuns la concluzia că şi-a îndeplinit obiectivele asumate prin programul de guvernare. Borbely a vorbit despre restructurările la nivelul ministerului şi al instituţiilor subordonate, spunând că au fost şi vor fi reduse 2.470 de posturi, dintre care aproximativ 1.400 ocupate.
"Am terminat restructurarea. Vă pot spune că restructurarea în minister şi în instituţiile subordonate va presupune, anul acesta, o economie de 12 milioane de lei", a declarat Borbely.
În cadrul procesului de restructurare, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului din cele opt judeţe în care există şi agenţii regionale de mediu au fost desfiinţate, fapt care va conduce la reducerea a 296 de posturi, din care 200 ocupate şi 96 vacante. Cele opt judeţe în care funcţionau şi agenţii judeţene şi regionale de mediu sunt Bacău, Galaţi, Argeş, Dolj, Timiş, Cluj, Sibiu şi Bucureşti. În urma reorganizării, vor funcţiona opt agenţii regionale şi 34 de agenţii judeţene, numărul posturilor fiind redus de la 2.474 la 2.178, potrivit lui Borbely.
El a precizat însă că restructurarea nu a presupus doar reduceri de personal, ci şi comasarea unor instituţii, pentru o administrare mai eficientă, dând exemplul Autorităţii pentru Managementul Apelor, care va comasa toate entităţile cu atribuţii în lupta împotriva inundaţiilor. Acest proiect al ministrului nu a fost încă defintivat, actul normativ de înfiinţare aflându-se în lucru într-o comisie mixtă mediu-agricultură, pentru stabilirea modului în care administrarea digurilor va trece la MMP de la Ministerul Agriculturii, unde se află în prezent în portofoliul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).
Ministrul a amintit şi de greutăţile în a "repune în funcţiune" ministerul, "după ce anul trecut a avut deficienţe majore", dar şi de programele "de succes" precum "Rabla" sau "Casa Verde".
Ministrul s-a declarat mulţumit şi de modul în care a reuşit să evite mai multe ameninţări cu infringement-ul din partea Comisiei Europene, înfiinţând câteva autorităţi precum Agenţia pentru Arii Protejate, dar şi de politica de investiţii pe care a derulat-o, precizând că a încheiat trimestrul I cu un procent de investiţii realizat de "99,9".
În aceste condiţii, Borbely consideră că şi-a îndeplinit obiectivele şi că nu este remaniabil, dar admite că decizia finală în acest sens trebuie să fie a premierului.
"Niciun ministru nu este bătut în cuie. V-am dat aceste răspunsuri care arată, zic eu, c mi-am făcut treaba. Decizia îi aparţine însă premierului şi mă bucură faptul că facem această analiză", a mai declarat Laszlo Borbely.
El a evitat să spună dacă între colegii lui de Cabinet există şi "remaniabili", afirmând doar că "în fiecare Guvern există miniştri care-şi fac treaba mai bine şi miniştri mai slabi".
"Orice ar fi, vreau să vă spun că acest Guvern este unul de sacrificiu, pentru că a fost nevoit să ia unele măsuri pe care alţii n-au avut curaj să le ia timp de 20 de ani. Chiar dacă nu au fost întotdeauna cele mai fericite măsuri, ele au fost necesare", a conchis ministrul Mediului.
Miercuri, 1 septembrie, se împlineşte termenul de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu actualului guvern pentru "curăţenia de toamnă", respectiv pentru remaniere, iar în palatele Victoria şi Cotroceni, în spatele uşilor ferecate, mai marii zilei decid ce capete cad.
Luni seară, premierul Emil Boc le-a spus membrilor BPN al PDL, că, după ce va prezenta grupurilor parlamentare ale partidului raportul de evaluare a miniştrilor, va asculta punctele de vedere şi, după o consultare cu preşedintele, va veni cu propuneri legate de componenţa Cabinetului.
Marţi dimineaţă, mai mulţi lideri din conducerea PDL s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu primul-ministru Emil Boc înaintea noii sesiuni parlamentare şi a analiza activitatea membrilor Guvernului, pe care premierul o va prezenta miercuri grupurilor parlamentare democrat-liberale. După această întâlnire, potrivit unor surse oficiale, liderii democrat-liberali s-au deplasat la Palatul Cotroceni, pentru a se consulta cu şeful statului.