Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că pentru începerea noului an şcolar sunt finalizate 21 de şcoli, alte 15 unităţi de învăţământ urmând a fi terminate până la sfârşitul anului.
"Dacă anul trecut am reuşit să finalizăm integral 8 unităţi de învăţământ, anul acesta suntem pregătiţi să redăm sistem de învăţământ 21 de şcoli, iar alte 15 sunt finalizate parţial. În doi ani am terminat lucrările la 29 de unităţi de învăţământ din care 25 şcoli generale şi colegii şi patru grădiniţe, asta după ce am reabilitat relaţia cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), care era extrem de tensionată şi am reuşit să obţinem prelungirea creditului până la sfârşitul anului 2011", a spus Oprescu.
Potrivit primarului general au fost terminate şi patru săli de sport.
Valoarea totală a proiectului Reabilitarea infrastructurii şcolare din Bucureşti este de 228,2 milioane de euro din care 112,2 milioane de euro reprezintă împrumutul acordat de către BEI şi 116 milioane de euro sunt bani de la bugetul municipalităţii.
"Până în prezent au fost investite 85 de milioane de euro, din care 63 de milioane de euro este împrumut acordat de BEI şi 22 de milioane de euro provin din bugetul municipalităţii", a mai spus Sorin Oprescu.
Primarul Capitalei a explicat că şi-ar fi dorit să termine mult mai devreme programul de reabiltiare al şcolilor "însă situaţia din teren nu a corespuns de cele mai multe ori cu cea din dosare, fiind necesară refacerea mai multor proiecte".
Printre şcolile finalizate integral nouă sunt din sectorul 2, trei din sectorul 3, şapte din sectorul 4, o grădiniţă în sectorul 5 şi nouă şcoli în sectorul 6.
Alte 15 unităţi de învăţământ au finalizat lucrările la corpurile principale de clădire, astfel încât copiii îşi pot desfăşura orele de curs începând cu 15 septembrie, până la sfârşitul anului urmând să fie terminte şi lucrările la sălile de sport, curţi şi faţade.
Din cele 102 şcoli cuprinse în programul BEI doar 11 unităţi de învăţământ nu se află în lucru, acestea făcând parte din pachetul I, unde licitaţiile au fost aprobate în 2006 şi reziliate în 2008.
"Pachetul numărul I a fost reziliat din cauza constructorului, care deşi câştigase licitaţia lăsase şcolile în paragină şi abandonase lucrările. Un exemplu este Şcoala de Muzică. Pentru cele 11 şcoli, deschiderea ofertelor de licitaţie va avea loc pe data de 1 octombrie 2010", a spus Oprescu.