Cursa aeriană de la Lyon, care a adus în ţară 130 de romi, dintre care aproape 40 de copii, repatriaţi de autorităţile franceze, a aterizat, joi după-amiază, pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti.
Cu aeronava de la Lyon au venit 130 de romi, dintre care 58 de bărbaţi, 33 de femei şi 39 de copii.
Mulţi dintre romii repatriaţi locuiseră într-o tabără de lângă Lyon, în Saint-Etienne, şi au povestit cum poliţiştii francezi au venit în tabără şi i-au anunţat că trebuie să plece.
"Dacă nu vroiam să plecăm, ne expulzau. Copilul meu s-a născut acolo şi acolo mă voi întoarce", a spus unul dintre romii sosiţi joi pe Aeroportul Băneasa.
Printre romii care au ajuns în Bucureşti era şi un bărbat din Reşiţa, care a povestit la ieşirea din aeroport că a stat în Lyon timp de cinci luni, timp în care a cântat la vioară pe stradă şi prin parcuri. Bărbatul a spus că se bucură că s-a întors în ţară şi că nu se va mai întoarce în Franţa.
Un tânăr le-a povestit jurnaliştilor că i-a plăcut foarte mult în Franţa, unde oamenii erau foarte prietenoşi, dar că nu se va mai întoarce acolo pentru că "nu ieşeau bani din cerşit".
Totodată, un alt bărbat a povestit că se angajase să lucreze într-o pădure de lângă Lyon, unde tăia lemne "la negru", fiind plătit cu 700 de euro pe lună. Bărbatul, originar din Căpâlna, a spus că s-a întors în ţară de bună voie şi că nu se va mai întoarce în Franţa "pentru că e sărăcie şi acolo".
Un bătrân a povestit că a mers în Franţa pentru a se trata de epilepsie, pentru că în România medicamentele erau foarte scumpe. Bărbatul, din judeţul Caraş-Severin, a spus că are şapte nepoţi şi că a lucrat timp de 11 ani la un şantier din România. El a mai povestit că poliţiştii francezi i-au dat afară din tabăra unde locuiau şi că au fost duri cu ei.
Întrebat dacă se mai întoarce în Franţa, bărbatul a spus că nu este bine nici în România, însă nu crede că se va mai întoarce, pentru că nu a câştigat niciun ban acolo.
Un alt tânăr, aflat în grupul care a venit de la Lyon, a povestit că el a mers în Franţa la furat. El le-a povestit jurnaliştilor că a furat din buzunare, din genţi sau din bagaje. El a mai spus că va sta două-trei zile în ţară, după care îşi încearcă norocul în Anglia sau în Italia, "pe unde merge mai bine".
Tot joi va ajunge în ţară, de la Paris, un alt grup de romi repatriaţi voluntari.
Ministrul Imigraţiei, Eric Besson, anunţase că două zboruri vor pleca joi către România, unul de la Paris, cu 158 de persoane la bord, iar celălalt din Lyon, cu 125 de persoane la bord.
Aproximativ 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi de la începutul anului, potrivit autorităţilor franceze, în timp ce în 2009 numărul acestora a fost de 9.875 de persoane.
Eric Besson a anunţat, miercuri, o "accelerare a repatrierii cetăţenilor români şi bulgari", în plină vizită în Franţa a doi secretari de stat români veniţi pentru a urmări coordonarea cu Guvernul francez în dosarul romilor.
Secretarii de stat Valentin Mocanu, responsabil de problemele romilor în relaţia cu Franţa, şi Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, au discutat, la Paris, în perioada 24-26 august, cu autorităţile franceze despre situaţia romilor repatriaţi.
Autorităţile din Franţa şi România au convenit să solicite împreună Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrării romilor, iar o delegaţie a autorităţilor franceze va sosi la Bucureşti în perioada 9-10 septembrie, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.