Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, joi, la Şcoala de vară a TNL, că liderii liberali nu poartă negocieri oficiale cu PDL sau PSD pentru guvernare,precizând că partidul ar putea guverna cu orice formaţiune politică pe baza unui program politic şi a unor principii asumate de toate părţile.
Întrebat cu ce partide politice poartă PNL negocieri în acest moment, pentru sesiunea parlamentară din toamnă şi ce strategie politică are formaţiunea liberală pentru revenirea la guvernare, Fenechiu a negat existenţa unor astfel de negocieri, precizând că, dacă s-ar purta negocieri serioase, nu ar fi povestite pe bloguri.
"Dacă mă vedeţi aici, înseamnă că nu se poartă negocieri. În al doilea rând, dacă s-ar purta într-adevăr negocieri serioase, să ştiţi că nu ar fi pe bloguri, pe canalele de surse şi aşa mai departe, pentru că partidele serioase, atunci când negociază astfel de chestiuni, negociază în nişte echipe destul de restrânse şi vă garantez că nu se duc a doua zi şi spun ceea ce au vobit seara. Dar, sub cuvânt de onoare, vă spun că cel puţin instituţional nu a existat niciun fel de discuţie, nici cu PDL-ul, nici cu PSD-ul pentru o guvernare din care să facă parte PNL-ul pe finalul acestui an sau într-o perioadă următoare", a spus Fenechiu.
Liderul PNL a menţionat că "astfel de discuţii nu se poartă la Golden Blitz sau la Mamaia şi nici în alte locuri".
"Am auzit şi eu multe astfel de chestiuni, dar sunt mulţi democrat-liberali care vin şi ne invită pe mine, pe mulţi colegi de-ai noştri: «De ce nu veniţi alături de noi să guvernăm?». Poate sunt dorinţele dumnealor, poate e o strategie a PDL", a mai spus Fenechiu, invocând scrisoarea trimisă la începutul anului premierului Boc, căruia îi cerea să facă o ofertă oficială de guvernare, dar la care până acum nici Emil Boc nici "trompetele sale" nu au răspuns.
Pe de altă parte, Fenechiu a spus că democrat-liberalii "n-ar da nimic din mână, pentru că totul e cu miere pe acolo, dar totodată ar încerca să împartă insuccesul lor cu cineva; e foarte, foarte greu să ai un insucces ca al lor şi să nu-l poţi împărţi cu nimeni".
"Nu vă supăraţi, eu nu vreau să fiu părtaş la insuccesul lor", a adăugat Fenechiu, menţionând totodată că el nu ar fi de acord cu o guvernare cu PSD, un partid care consideră că o cotă de impozitare progresivă poate să redreseze economia.
Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL a precizat că liberalii pot guverna cu orice partid, dar o alianţă ar putea fi făcută nu pe doctrine, ci pe principii şi pe un program de guvernare asumat de toţi.
"Noi putem să fim la guvernare cu orice forţă politică din România recunoscută de lege, bineînţeles, cu excepţia unor partide extremiste cu care nu cred că ne-am alia niciodată, nu neapărat pe doctrine, ci pe nişte principii şi pe un program de guvernare pe care îl asumăm cu toţii. Dacă vor veni şi vor veni şi vor fi de acord că soluţiile liberale pe care noi le vom lansa mâine, într-o formă coerentă şi amănunţită, vor fi soluţiile care pot scoate România din criză şi vor vrea să fim parteneri, putem să începem discuţiile, dar numai de aici, nu din altă parte", a mai spus liberalul.
De asemenea, întrebat dacă astfel de negocieri nu ar afecta imaginea PNL, având în vedere că PDL este majoritar şi liberalii nu ar conduce singuri, ci cu Traian Băsescu, Fenechiu a răspuns: "Depinde ce vrem. Dacă vrem să ne păstrăm curaţi, luminaţi, frumoşi, stăm deoparte. Câteodată e nevoie să îţi asumi şi responsabilităţi. Dincolo de toate, România trebuie guvernată. (...) Dacă vezi că în ţara asta se întâmplă ce se întâmplă şi consideri că ai soluţii, dacă eşti lăsat să pui în aplicare soluţiile pe care tu le consideri cele bune, ai obligaţia să o faci. Nu poţi să stai deoparte, pentru că atunci ai fi iresponsabil. Important este, într-adevăr, dacă vom fi invitaţi la guvernare în mod real, corect şi onest, atunci Traian Băsescu să înţeleagă că trebuie să o facem pentru că vrem să salvăm România", a spus liberalul.
El a precizat că, într-un astfel de caz, "nu trebuie să se mai ţină cont de algoritmuri".
"I-aş cere lui Băsescu şi PD să ţină cont de algoritmul din 2003, când ei aveau 7% şi, dacă nu-i luam în alianţa DA, nu mai intrau în Parlament", a conchis Fenechiu.